'Doe vooral waar je goed in bent'

Banketbakkerij Roos_foto Naomi_1

Foto: Naomi Heidinga

Banketbakkerij Roos in Bergen (NH) heeft een kleine productieruimte, waar een maximale omzet wordt gedraaid. Eigenaar Elco Oudshoorn piekert er echter niet over om de productie te verplaatsen naar een industrieterrein of groter pand. “Ik wil het zó, middenin het gemoedelijke centrum van Bergen en vooral doen wat ik leuk vind.”

In het Noord-Hollandse Bergen is het zelden zo druk geweest als in de afgelopen zomer. “Met name Duitsers die niet op vliegvakantie konden of wilden, kozen massaal voor onze kuststreek”, weet ondernemer Elco Oudshoorn. Hij is eigenaar van Banketbakkerij Roos in Bergen, waar naast banket en chocolade in de periode tussen Pasen en oktober ook ambachtelijk schepijs wordt verkocht. “Wij mogen ondanks de uitbraak van COVID-19 qua omzet dan ook niet klagen. Ons ijs heeft heel goed gelopen in de zomer en we hadden net onze winkel in de Dorpsstraat ingrijpend verbouwd, wat veel nieuwe klanten opleverde. De sluiting van de horeca hakte er echter ook bij ons wel in: wij leveren koekjes, appeltaarten en bavaroisetaarten aan vijftig horecabedrijven in en rondom Bergen. Dat deze restaurants en strandpaviljoens in 2020 tot tweemaal toe hun deuren moesten sluiten, hebben wij natuurlijk ook gevoeld.”

Doen wat je leuk vindt

De banketbakkerij in de Dorpsstraat heeft een kleine productieruimte achter de winkel, die momenteel maximaal wordt benut. “Wij kiezen heel bewust voor één winkel: déze winkel, in het hart van Bergen. Misschien zou ik groter kunnen groeien door elders te produceren. Maar ik vind dat je als ondernemer je sterke en je zwakke kanten moet kennen. Door in dit pand te blijven, kan ik doen waar ik goed in ben: ijs, banket en chocolade maken, terwijl ik in contact sta met mijn klanten en andere ondernemers uit het dorp. Door niet groter te groeien maar hier op deze beperkte vierkante meters een maximale omzet te draaien, doe ik wat ik leuk vind. En daar draait het voor mij om.”

Meer weten over Elco Oudshoorn en zijn onderneming? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 2-2021 of in Vakblad IJs 53-2021. Of lees het artikel online op de websites van Bakkers in bedrijf en Vakblad IJs. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Bakkers in bedrijf of Vakblad IJs.

Lees ook
Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

In 2020 nam de totale ijsproductie in de Europese Unie af. Tegelijkertijd werd er meer ijs geëxporteerd. Nederland is de tweede grootste ijsexporteur. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Belgische chocolatier Galler getroffen door overstromingen

Belgische chocolatier Galler getroffen door overstromingen

Afgelopen week zorgde de hoge waterstand in de rivieren voor grote problemen. In ons land, maar zeker ook in de Duitsland en België. De overstromingen veroorzaakten slachtoffers en schade in steden en dorpen. Een van de getroffen ondernemers is chocolatier Galler.

Later als ik groot ben... word ik bakker

Later als ik groot ben... word ik bakker

De ambachtelijke bakker staat centraal bij het RTL 4-programma Later als ik groot ben... op 10 juli. In dit programma lopen kinderen een dagje mee met hun droomberoep. 10 juli is het de beurt aan de 11-jarige Dean. Hij wil graag bakker worden.