'Doe vooral waar je goed in bent'

9 april 2021
Foto: Naomi Heidinga

Banketbakkerij Roos in Bergen (NH) heeft een kleine productieruimte, waar een maximale omzet wordt gedraaid. Eigenaar Elco Oudshoorn piekert er echter niet over om de productie te verplaatsen naar een industrieterrein of groter pand. “Ik wil het zó, middenin het gemoedelijke centrum van Bergen en vooral doen wat ik leuk vind.”

In het Noord-Hollandse Bergen is het zelden zo druk geweest als in de afgelopen zomer. “Met name Duitsers die niet op vliegvakantie konden of wilden, kozen massaal voor onze kuststreek”, weet ondernemer Elco Oudshoorn. Hij is eigenaar van Banketbakkerij Roos in Bergen, waar naast banket en chocolade in de periode tussen Pasen en oktober ook ambachtelijk schepijs wordt verkocht. “Wij mogen ondanks de uitbraak van COVID-19 qua omzet dan ook niet klagen. Ons ijs heeft heel goed gelopen in de zomer en we hadden net onze winkel in de Dorpsstraat ingrijpend verbouwd, wat veel nieuwe klanten opleverde. De sluiting van de horeca hakte er echter ook bij ons wel in: wij leveren koekjes, appeltaarten en bavaroisetaarten aan vijftig horecabedrijven in en rondom Bergen. Dat deze restaurants en strandpaviljoens in 2020 tot tweemaal toe hun deuren moesten sluiten, hebben wij natuurlijk ook gevoeld.”

Doen wat je leuk vindt

De banketbakkerij in de Dorpsstraat heeft een kleine productieruimte achter de winkel, die momenteel maximaal wordt benut. “Wij kiezen heel bewust voor één winkel: déze winkel, in het hart van Bergen. Misschien zou ik groter kunnen groeien door elders te produceren. Maar ik vind dat je als ondernemer je sterke en je zwakke kanten moet kennen. Door in dit pand te blijven, kan ik doen waar ik goed in ben: ijs, banket en chocolade maken, terwijl ik in contact sta met mijn klanten en andere ondernemers uit het dorp. Door niet groter te groeien maar hier op deze beperkte vierkante meters een maximale omzet te draaien, doe ik wat ik leuk vind. En daar draait het voor mij om.”

Meer weten over Elco Oudshoorn en zijn onderneming? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 2-2021 of in Vakblad IJs 53-2021. Of lees het artikel online op de websites van Bakkers in bedrijf en Vakblad IJs. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Bakkers in bedrijf of Vakblad IJs.

Altijd op de hoogte blijven?