Discussie over technische hulpstoffen in brood

1 december 2015

BRUSSEL - Het Standing Committee in Brussel heeft in november gesproken over de interpretatie van technische hulpstoffen versus additieven in bakkerswaren. De meerderheid van het Standing Committee is van mening dat ascorbinezuur en cysteïne een technisch doel in de bereiding van brood en bakkerswaren vervullen en daarbij aanwezig blijven in het eindproduct, al dan niet in gewijzigde vorm, zo stelt het Standing Committee.

Position paper

Een overgrote meerderheid van het Standing Committee is van mening dat ascorbinezuur en cysteïne als additief gezien moeten worden. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen Nebafa zijn van mening dat deze stoffen gezien moeten worden als technische hulpstoffen. Om die reden is met inbreng van kennis van technische experts een position paper opgesteld, met als doel overheden te informeren over de technische aspecten en wetgeving interpretatie van deze technische hulpstoffen.

Geen succes

“De position paper is gedeeld met de Nederlandse overheid, brancheorganisaties in andere Europese lidstaten en de Europese koepels AIBI en Fedima”, stellen de NVB en Nebafa. Helaas heeft dit niet tot het gewenste succes geleid.

Altijd op de hoogte blijven?