De zomer in met versoepelingen; coronaprotocol voor ijssalons per 1 juli

corona protocol 1 juli

Dat sinds 1 juli de de reserveringsplicht niet meer geldt voor de horeca en de gezondheidscheck is vervallen, biedt ijsliefhebbers meer ruimte voor een impulsbezoek. En dat is waar het bij ambachtelijk ijs toch om draait: jezelf een genietmoment geven. Daarom heeft de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het coronaprotocol voor ijssalons herzien.

De versoepeling van de maatregelen komen duidelijk terug in de opzet van het nieuwe protocol, dat per 1 juli van kracht is. De onderdelen take away, drive through en bezorgen zijn vervallen. Reden hiervoor is dat de focus vooral wordt gelegd op het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar.

Geen reserveringsplicht

Reserveren en de bijbehorende gezondheidscheck is niet meer nodig in de horeca. Dit geldt bij maximaal 100 gasten binnen en maximaal 250 gasten buiten op het terras. In de praktijk zullen weinig ijssalons nog overgaan op reservering, omdat de meeste ijssalons die ruimte niet hebben. Daarom wordt in het geval van reservering en triage verwezen naar de website van het RIVM.

Wat betreft terrasplacering gaat de voorkeur uit naar het behouden van voldoende afstand tussen de tafels en stoelen. Ondernemers die een compacter terras willen, mogen tafels naast elkaar zetten op voorwaarde dat hier kuchschermen tussen komen te staan.

‘Ruimte’ voor 18-

Personen uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar aan een tafel zitten; alle andere gasten houden onderling 1,5 meter afstand. Nog steeds wordt er gehandhaafd vanaf 3 personen. Uitzondering per 1 juli is de leeftijdscategorie tot 18 jaar. Zij mogen in grotere groepen bijeen zitten. Het is aan de ondernemer om bij twijfel naar de leeftijd te vragen – de ondernemer blijft verantwoordelijk. Een maatregel die onveranderd blijft, is de zitplicht van de gasten. Bezoekers blijven gedurende hun verblijf op hun stoel zitten.

Samenvatting nieuwe maatregelen en checklist voor medewerkers

In het vorige protocol werd nadrukkelijk geadviseerd om een ‘coronaverantwoordelijke’ aan te wijzen. En gasten naar hun plaats te begeleiden. Deze zaken zijn in de nieuwe versie slechts opgenomen als advies. Het is aan de ijsondernemer om te bepalen of de praktijksituatie om deze maatregelen vraagt.

Net als de vorige handleiding, bevat deze versie ook weer twee bijlagen: één met een samenvatting van de nieuwe maatregelen en één met een handige checklist voor medewerkers.

Download het protocol ‘Veilig genieten van een ijsje – 1 juli 2020’ vanaf de Corona-pagina van de Vereniging Ambachtelijk IJscenrum.

Dossiers
Lees ook
ITAL viert Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 september

ITAL viert Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 september

ITAL, de vereniging van Italiaanse ijsbereiders in Nederland, viert op 24 september de Dag van het Ambachtelijk IJs. Deze dag maken de Italiaanse ijsbereiders een speciale smaak. Dit jaar is dat yoghurt met aardbeien.

Gilde van SVH Meesterijsbereiders wordt collectief lid van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Gilde van SVH Meesterijsbereiders wordt collectief lid van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, met als voorman Theo Clevers, heeft per direct een collectief lidmaatschap aangevraagd bij de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Alle praktiserende leden van het Gilde zijn daarmee nu lid van de branchevereniging. Hiermee werpt het sectorhuis IJs, de paraplu voor de ambachtelijke ijsbranche waaraan gewerkt wordt,...

IJscentrum: laatste examens voor de zomer

IJscentrum: laatste examens voor de zomer

Voor de deelnemers aan de cursus IJsbereider aan het IJscentrum is het een spannende week. Woensdag 1 en donderdag 2 juli zijn het namelijk de examendagen. Dan wordt hun opgedane kennis op het gebied van de praktijk en theorie van het ambachtelijk ijsbereiden getest. In totaal nemen 16 cursisten het examen af. Op 15 september vindt de diplomering plaats...

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...