De winnaars van de Gouden Gard 2025

Jorn Nieuwenhuis winnaar Gouden Gard Patisserie
VAKWEDSTRIJD | De Gouden Gard 2025 zit er weer op. Op dinsdag 11 februari vond de wedstrijd plaats op Vakschool Rijn IJssel in Wageningen. Het werd een waar spektakelstuk met als thema ‘Asian Vibes’.
Elk jaar strijden jonge patissiers en boulangers om de Gouden Gard. Jorn Nieuwenhuis won in 2025 de Gouden Gard voor Patisserie en Rick Tjoelker voor Boulangerie. Daarnaast reikte de vakjury de Talentenprijs Patisserie en Boulangerie uit en Bakkers in Bedrijf de consumentenprijs.
Winnaars Gouden Gard
De Gouden Gard is een vakwedstrijd voor jonge patissiers en boulangers die een bakkerij of horecaopleiding op niveau 3 en 4 volgen of deze net hebben afgerond. Dit jaar was thema voor de Gouden Gard Asian Vibes. Dit kwam duidelijk terug in de smaken en showstukken.
Deelnemers van de Gouden Gard Patisserie moesten in zes uur een showstuk maken met twee identieke desserttaarten, twee soorten bonbons van elk 25 stuks, twee soorten friandises en acht gebakjes. Jorn Nieuwenhuis kwam als beste uit de bus. Het zilver ging naar Lars van der Laan en het brons naar Wouter Heezen.
Voor Boulangerie maakten alle kandidaten een showstuk van acht desembroden, tien getoerd gerezen, tien getoerd gerezen gevuld, en tien brioche gevlochten en tien brioche gevuld. De jury wees Rick Tjoelker aan als winnaar. Abigayle Madurok won de tweede prijs en Jurre van Eijk werd derde.
Winnaars talentenprijs
Naast de Gouden Gard reikt de jury de talentenprijs uit. Deze prijs is voor deelnemers met een bakkerij- of horecaopleiding op niveau 2. Voor de Talentenprijs Patisserie maakten de deelnemers twee identieke desserttaarten. De vakjury beoordeelde deze streng maar rechtvaardig en lette daarbij op punten als: smaak, kleurencombinaties en decoratie. Emily Penders won de prijs, gevolgd door Linda Brederoo en Niels van Kleij.
Voor de Talentenprijs Boulangerie leverden de kandidaten een aantal desembroden en getoerd gerezen producten binnen de tijd aan. De vakjury keek bij de keuring vooral naar de structuur en creativiteit van de baksels. Inge Kampers won de prijs, gevolgd door Michael de Groot en Nadya Jeronimus.
Consumentenprijs
De redactie van Bakkers in Bedrijf was de hele dag aanwezig. Niet alleen voor de verslaglegging maar ook voor de uitreiking van de consumentenprijs. Na lang wikken en wegen koos de redactie voor Emily Penders (patisserie) en Inge Kampers (boulangerie). De smaak en verkoopbaarheid van hun creaties gaf hierbij de doorslag.