IJs

De Vreugdehoeve maakt Blauwvinger-ijs

19 maart 2021 Redactie Vakblad IJs pixabay
Foto: Nouchkac via Pixabay

De biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve is meer dan alleen een boerderij. Er is een restaurant, een winkel en er wordt ijs verkocht. De familie van Assen, eigenaren van de boerderij,  draaien het ijs zelf. Een van de populaire smaken is Blauwvinger-ijs. In de Buurt Zwolle laat zien hoe het ijs wordt gemaakt. 

De basis van het ijs is een combinatie van (schapen)melk, suiker, dextrose en een bindmiddel. Hieraan wordt de eetbare alg spirulina toegevoegd. Hierdoor krijgt het ijs een blauwe kleur. De alg is smaakloos en beïnvloed de smaak dus niet. 

Op de website van In de Buurt Zwolle staat een filmpje wat laat zien hoe de ijsbereiders van De Vreugdehoeve het ijs draaien. 

Blauwvingers

De naam van het ijs is een verwijzing naar de bijnaam van de Zwollenaren, Blauwvingers. De Canon van Nederland geeft twee verklaringen voor deze naam. De Zwollenaren kregen de naam nadat ze overliepen van de Bisschop van Utrecht naar de hertog van Gelre. In de andere verklaring is het een gevolg van een ruzie in de Middeleeuwen tussen Zwolle en Kampen over kerkklokken. Zwolle liet Kampen te veel betalen voor deze klokken en daarom betaalden de Kampenaren met koperen stuivers. Het dagenlange tellen gaf de Zwollenaren blauwe vingers. Vandaag de dag komt de naam in zwolle steeds terug. Zo zijn er de Blauwvingerdagen, Blauwvingerkoekjes en BLauwvinger-ijs.

 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?