De Verstandige Kock

De verstandige Kock

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken. 

Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck landtleven’, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van het frisse platteland, van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plekke werden geteeld.

Het boek is geschreven door Marleen Willebrands (neerlandica en culinair-historisch deskundige), Alexandra van Dongen (kunsthistorica en conservator van ‘Museum Boijmans Van Beuningen’), en Manon Henzen (culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier ‘eet!verleden’). Willebrands hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie. Van Dongen beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. En tot slot bewerkte Henzen twintig recepten voor de moderne keuken. "Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken."

Prijs: € 29,95 | ISBN: 9789056157944

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal! 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Pure chocolate - Feestelijk gebakje om het jaar uit te luiden

Pure chocolate - Feestelijk gebakje om het jaar uit te luiden

Vijf structuren, samengebracht in één gebakje, dat is ‘Pure chocolate’: een krokante bodem, chocoladebiscuit, chocoladecrémeux, chocolademousse en een glaçage gourmand. Je kunt het geheel, afhankelijk van het seizoen, voorzien van een passende decoratie. Deze variant past bij de eindejaarsperiode, maar wees zelf creatief en verras je clientèle met een...

Patisserie van de bakker

Patisserie van de bakker

Afgelopen zomer in Frankrijk zag ik het overal: patisserie van de bakker. Niet de haute couture-taartjes die je in Parijs en andere grote steden veel ziet, maar de koeken, cakejes en tartelettes in elk dorp bij de bakker op de hoek, waar je je dagelijkse (stok)brood haalt. Het woord patisserie doet in dit verband misschien wat vreemd aan. Ik zie daarbij...

Heel Holland Bakt Kinderbakboek 2

Heel Holland Bakt Kinderbakboek 2

Heel Holland Bakt 2019-2020-winnaar Anouk heeft het ‘Heel Holland bakt Kinderbakboek’ geschreven. Dat is verschenen in een serie, waaronder ook ‘Heel Holland Bakt Mee’, ‘Heel Holland bakt Thuis’, ‘Heel Holland Bakt Brood’ en ‘Heel Holland Bakt Appeltaart’.