René van der Veer en Juliette Borggreve wilden hun ambachtelijke bakkerij en landgoedkeuken De Veldkeuken uitbreiden. Hun droomlocatie vonden ze op het landgoed ’t Goed ten Rhijn’. Een historisch rijksmonument op een steenworp vanaf hun bestaande locatie en woning. Na de eerste presentatie van de plannen in 2010 is het project nu gereed.
De oude boerderij op Rhijnauwen bood veel meer ruimte dan de oude locatie op Nieuw Amelisweerd en is ook beter bereikbaar. De gemeente Utrecht restaureerde in samenwerking met Bakkerij De Veldkeuken, de leegstaande stallen van het rijksmonument ’t Goed ten Rhijn’ volledig en gaf het pand een nieuwe bestemming.
De gemeente Utrecht wilde investeren in het behoud van historisch vastgoed en Bakkerij De Veldkeuken wilde als biologische bakkerij en restaurant investeren in duurzame bouw en verantwoord ondernemerschap. Voor het ontwerp werd MONK architecten uit Utrecht ingeschakeld. Daarnaast was Bakkerij adviesbureau TenBa BV uit Wageningen betrokken bij met name de bakkerijtechnische zaken- en begeleiding van het project. Zij maakten samen met Monk Architecten de documenten en tekeningen voor de inrichting van de ambachtelijke bakkerijen woning, passend binnen de geldende regels voor rijksmonumenten en het duurzame bouwen.
In het ontwerp is de oorspronkelijke indeling van de stallen zoveel mogelijk behouden. Er is voornamelijk voor duurzame bouwmaterialen gekozen, er is géén gasaansluiting en er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen met energieterugwinning vanuit de koel- en vriescellen. De daken van de historische stallen verkeerden in slechte staat en zijn bij de restauratie voorzien van een innovatieve dakisolatie. Bij het ontwerp zijn de stallen in verschillende compartimenten verdeeld waardoor de ruimtes selectief verwarmd kunnen worden. Verder is gebruik gemaakt van leemstuc en dankzij de aanbouw van een tuinkas heeft de buitenmuur van de woning een extra natuurlijke isolatieschil. De toepasbaarheid van alle ingrepen is door de monumentendienst steeds getoetst aan de monumentale status van de boerderij.
In februari 2010 presenteerde MONK architecten, Bakkerij De Veldkeuken en bakkerij adviesbureau TenBa BV voor het eerst de plannen aan diverse betrokkenen en instanties: bewoners, ondernemers, Vrienden van Amelisweerd, de Buurtschap Amelisweerd & Rhijnauwen, de gemeente Utrecht en de Gemeente Bunnik. Door het enthousiasme en de betrokkenheid van Bakkerij De Veldkeuken, Monk architecten en TenBa was er voldoende draagvlak om de plannen verder uit te werken. Omdat de boerderij op grondgebied van de gemeente Bunnik ligt toetste deze gemeente de plannen zorgvuldig aan het bestaande bestemmingsplan en aan de vele andere vergunningsplichten. Dit vroeg om de nodige afstemming tussen de twee gemeentes. Dankzij het enthousiasme en de inzet van de betrokken ambtenaren is er steeds oplossingsgericht gehandeld.
Het was ook een uitdaging om de plannen financieel rond te krijgen. Na het nodige rekenwerk besloten de Gemeente Utrecht en Bakkerij De Veldkeuken dat de plannen goed haalbaar zijn door samen op te trekken tijdens de bouwperiode en de kosten voor de cascorestauratie en de invulling van de nieuwe functie zorgvuldig te verdelen.
Het resultaat mag er zijn. ’t Goed ten Rhijn’ is een plek waar de oogst van het landgoed en de streek verwerkt kan worden tot ambachtelijke brood- en banketproducten. Bakkerij De Veldkeuken kookt en bakt voor het eigen restaurant, maar ook voor diverse natuurwinkels en horeca in de directe omgeving.