De Trog brengt Tritordeum-brood op de Belgische markt

24 oktober 2019

Biologische bakkerij De Trog uit Ieper bakt als eerste bakkerij in België brood met Tritordeum. Dit gebeurt onder leiding van meester bakker Hendrik Durnez. 

Tritordeum is een nieuw mediterraans graan met voordelen voor de boer, consument en het milieu. Dit gewas is ontstaan uit een natuurlijke kruising van durum tarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense). Het graan wordt beschouwd als een gezond alternatief voor tarwe vanwege de nutritionele, agronomische en organoleptische voordelen.

Hendrik Durnez: "Dit graan verschilt van gewone tarwe doordat het minder onverteerbare gluten bevat en het brood een specifieke smaak en kruimelkleur heeft. Daarnaast heeft het Tritordeum brood een korte bite en een crispy korst. Bovendien bevat het meer vezels, onverzadigde vetzuren en eiwitten.”

Naast brood is Tritordeum-graan geschikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken op basis van granen. Het is al beschikbaar in landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. De Trog brengt sinds september ook Tritordeum-brood op de Belgische markt.

Het brood van De Trog-brood wordt gemaakt met steengemalen tritordeummeel, vloeibare zuurdesem en gemoute tritordeumkorrel gemengd in het deeg. “Dit geeft niet alleen een bite, maar bovenal een zeer aangename mouttoets op de kruim en een bijzonder aromatische korst”, aldus de bakkers van de Biologische bakkerij De Trog.

Het graan Tritordeum

Tritordeum is een mediterraans graan – een natuurlijke kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense) – met voordelen voor het milieu, consument en de boeren. Het werd eind jaren ’70 ontwikkeld door een groep onderzoekers van het Institute of Sustainable Agriculture (IAS) van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) in Cordoba (Spanje).

Als gewas is Tritordeum volgens de makers duurzamer en heeft het een betere ecologische voetafdruk. Het is een robuust graan, aangepast aan de neiging van klimaatverandering. Het is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen. Het feit dat Tritordeum water efficiënt gebruikt en goed bestand is tegen ziekten, maakt het tot een duurzaam gewas met een lager milieu-impact. In 2018 won Tritordeum in Amsterdam de sustainability award.

Afgezien van de voordelen op het gebied van duurzaamheid, wint Tritordeum ook aanhangers in Europa vanwege de nutritionele voordelen: hoog gehalte aan vezels, onverzadigde vetzuren, antioxidanten zoals luteïne en meer beter verteerbare gluten. Tritordeum wordt zowel biologisch als conventioneel gekweekt in landen als Spanje, Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk. Tegenwoordig is 50 procent van de productie afkomstig van lokale boeren met de biologische certificering. Deze nieuwe graansoort is zeer geschikt voor een breed scala van producten op basis van granen: van brood en pizza tot pasta en bier. Het graan produceert een gouden bloem, wat zeer innovatief is in bakkerij-, pizza- en banketproducten.

Agrasys

Agrasys is het Spaanse start-up bedrijf dat Tritordeum in de sector introduceert. Het bedrijf organiseert de teelt met lokale boeren middels een fair pricing model waarmee de boeren verzekerd zijn van een inkomen. Door te werken met terugkoopovereenkomsten worden prijsfluctuaties voorkomen en geeft dit systeem ondersteuning aan de plattelandseconomie.

Altijd op de hoogte blijven?