Doe mee aan de Smaakmakers-wedstrijd!

12 juni 2017

Het assortiment in de bakkerij bestaat al lang niet meer uit enkel een wit, een bruin en een volkorenbrood. Elke bakker heeft tientallen broodvariëteiten in de rekken liggen. Veel bakkers hebben bovendien een eigen specialiteit, een ‘huisbroodje’ zeg maar. Dossche Mills daagt deze bakkers om deel te nemen aan de Smaakmakers-wedstrijd.

De Smaakmakers-wedstrijd

Het principe is eenvoudig: via de website kunnen bakkers een of meerdere persoonlijke recepturen insturen. Die worden vervolgens geproefd en beoordeeld door de leden van de vakjury. Zij letten op de originaliteit van het broodje, de technische haalbaarheid, de allergenenwetgeving en het potentiële succes in België, Nederland en Frankrijk. De creatie met de hoogste score wordt een vaste waarde in het Smaakmakers-assortiment, zoals Dossche Mills zijn kant-en-klare Artipan- en Artipur-broodmengelingen noemt.

Wedstrijd in vier fasen

De Smaakmakers-wedstrijd bestaat uit vier fases. Van 12 juni tot 7 oktober kunnen alle recepturen worden ingestuurd. Daarna laat de jury op drie momenten zijn licht schijnen op de inzendingen. In eerste instantie gaan vijftien recepturen door naar de proefdag op 27 oktober. Daaruit worden de drie finalisten gekozen voor de bake-off day op 20 november. Ten slotte bakt iedere finalist die dag zijn receptuur in de proefbakkerij van Dossche Mills in Deinze. De winnaar wordt De Nieuwe Smaakmaker.

Professionele jury

Om een gefundeerde selectie te kunnen maken en een vakkundig oordeel te kunnen vellen stelde Dossche Mills een professionele jury samen. Die bestaat uit medewerkers, maar telt ook drie externe professionals. Aan het hoofd van de jury staat Guido Devillé, een naam als een klok in de bakkerswereld. Devillé is sinds acht jaar opleidingsadviseur bakkerijsector bij IPV-Alimento en coach van de Belgische ploeg voor het Europees kampioenschap voor jonge bakkers. In 2016 won hij zelf nog de ‘Best of Mondial du Pain’. De andere juryleden zijn: Tinus Coolen (NL), Patrick Doucet (FR), Rudi De Schepper (R&D manager Dossche Mills), Nathalie De Grauwe (marketing manager Dossche Mills), Pol Verkest en Jan Luyten (technisch adviseurs Dossche Mills).

Het Smaakmakers-prijzenpakket

Na afloop beloont Dossche Mills de creatieve bakkers met mooie prijzen. De winnaar ziet zijn receptuur niet alleen opgenomen worden in het Smaakmakers-gamma, hij ontvangt ook 2000 kg van zijn eigen broodmengeling en een lokale mediacampagne ter waarde van 5000 euro. De twee verliezende finalisten ontvangen elk 1000 kg van een broodmengeling naar keuze en een pakket aan werkmateriaal. Voor alle deelnemers ten slotte 100 kg of 4 zakken broodmengeling naar keuze binnen het Artipan of Artipur gamma en eveneens een pakket aan werkmateriaal weggelegd.

Altijd op de hoogte blijven?