Doe mee aan de Smaakmakers-wedstrijd!

DE-SMAAKMAKERS

Het assortiment in de bakkerij bestaat al lang niet meer uit enkel een wit, een bruin en een volkorenbrood. Elke bakker heeft tientallen broodvariëteiten in de rekken liggen. Veel bakkers hebben bovendien een eigen specialiteit, een ‘huisbroodje’ zeg maar. Dossche Mills daagt deze bakkers om deel te nemen aan de Smaakmakers-wedstrijd.

De Smaakmakers-wedstrijd

Het principe is eenvoudig: via de website kunnen bakkers een of meerdere persoonlijke recepturen insturen. Die worden vervolgens geproefd en beoordeeld door de leden van de vakjury. Zij letten op de originaliteit van het broodje, de technische haalbaarheid, de allergenenwetgeving en het potentiële succes in België, Nederland en Frankrijk. De creatie met de hoogste score wordt een vaste waarde in het Smaakmakers-assortiment, zoals Dossche Mills zijn kant-en-klare Artipan- en Artipur-broodmengelingen noemt.

Wedstrijd in vier fasen

De Smaakmakers-wedstrijd bestaat uit vier fases. Van 12 juni tot 7 oktober kunnen alle recepturen worden ingestuurd. Daarna laat de jury op drie momenten zijn licht schijnen op de inzendingen. In eerste instantie gaan vijftien recepturen door naar de proefdag op 27 oktober. Daaruit worden de drie finalisten gekozen voor de bake-off day op 20 november. Ten slotte bakt iedere finalist die dag zijn receptuur in de proefbakkerij van Dossche Mills in Deinze. De winnaar wordt De Nieuwe Smaakmaker.

Professionele jury

Om een gefundeerde selectie te kunnen maken en een vakkundig oordeel te kunnen vellen stelde Dossche Mills een professionele jury samen. Die bestaat uit medewerkers, maar telt ook drie externe professionals. Aan het hoofd van de jury staat Guido Devillé, een naam als een klok in de bakkerswereld. Devillé is sinds acht jaar opleidingsadviseur bakkerijsector bij IPV-Alimento en coach van de Belgische ploeg voor het Europees kampioenschap voor jonge bakkers. In 2016 won hij zelf nog de ‘Best of Mondial du Pain’. De andere juryleden zijn: Tinus Coolen (NL), Patrick Doucet (FR), Rudi De Schepper (R&D manager Dossche Mills), Nathalie De Grauwe (marketing manager Dossche Mills), Pol Verkest en Jan Luyten (technisch adviseurs Dossche Mills).

Het Smaakmakers-prijzenpakket

Na afloop beloont Dossche Mills de creatieve bakkers met mooie prijzen. De winnaar ziet zijn receptuur niet alleen opgenomen worden in het Smaakmakers-gamma, hij ontvangt ook 2000 kg van zijn eigen broodmengeling en een lokale mediacampagne ter waarde van 5000 euro. De twee verliezende finalisten ontvangen elk 1000 kg van een broodmengeling naar keuze en een pakket aan werkmateriaal. Voor alle deelnemers ten slotte 100 kg of 4 zakken broodmengeling naar keuze binnen het Artipan of Artipur gamma en eveneens een pakket aan werkmateriaal weggelegd.

Lees ook
Helden uit het vak inspireren studenten

Helden uit het vak inspireren studenten

Bakkersvak en IJs-Vak brengen studenten dit jaar dichter bij hun helden dan ooit tevoren. Zowel op maandag als dinsdag staan om 11.30 en 14.30 uur ‘Helden uit het vak’ klaar voor een Vragen(v)uur.

Finalisten Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Het is bekend welke bakkers en slagers de finale van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje hebben gehaald. Dit jaar gaan er elf deelnemers door omdat twee bakkers eenzelfde score behaalden. "Dit is echt een moment voor bakkers. Hier kijken ze heel het jaar naar uit", vertelt juryvoorzitter Ton Poppelaars aan Omroep Brabant. Tussen de finalisten staan een hoop 'oude bekenden'. Zo zitten de nummers één, twee en drie van vorig jaar - Christiaan van de Vegt, Leon van Dongen en Slagerij kwant - er ook dit jaar weer bij. Alle finalisten kregen in de aanloop naar de wedstrijd...

De Gouden IJsspatel op Bakkersvak

De Gouden IJsspatel op Bakkersvak

Op Bakkersvak 2019 vindt voor het eerst de IJsVak-wedstrijd de Gouden IJsspatel plaats. Dit gebeurt in samenwerking met het Ambachtelijk IJscentrum. Op dinsdag 12 maart gaan ijsbereiders de strijd met elkaar aan. De presentatie is in handen van tv-presentatrice Mascha de Rooij, onder andere bekend van Omroep MAX. De ambachtelijke ijsbereider kon al...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige inpak van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig opstarten...

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige productie van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig...