De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur

De smaak van Amsterdam

Wat betekent ‘de smaak van Amsterdam?’ Ruim een halve eeuw geleden dacht dagblad De Tijd deze vraag te kunnen beantwoorden: ‘Hartig en zoet, gepekeld of zachtzuur’. Het typische Amsterdamse broodje bevestigde deze aanname. Belegd met kroket, warm vlees of halfom, kwam deze lekkernij vooral uit lunchrooms, broodjeswinkels, automatieken en de FEBO. De Amsterdamse eetcultuur bestaat echter uit meer soorten voedsel, en gaat ook veel verder terug, stellen de zes auteurs van het boek ‘De smaak van Amsterdam, 700 jaar stedelijke eetcultuur.’

“Ze behelst net zo goed laatnegentiende-eeuwse kookcursussen en middeleeuwse bierrecepten, als eenvoudige zeventiende-eeuwse herbergmaaltijden en chique achttiende-eeuwse dinertjes aan huis.” Gebruik makend van kranten, tijdschriften, reisbeschrijvingen, kookhandschriften, maar ook recente archeologische vondsten bij de bouw van de Noord-Zuid lijn, concluderen de auteurs dat de eet-en drinkgewoonten van de elite helemaal niet allesbepalend waren in het ontstaan van de Amsterdamse eetcultuur.

Minderheden als Duitse brouwers, Indische dames, Joodse broodjessmeerders en hangjongeren zijn allemaal deels verantwoordelijk voor de Amsterdamse eetcultuur, zoals we die kennen in de 21e eeuw. Niet alleen werpt ‘De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur’ licht op de culinaire geschiedenis van Amsterdam, ook vanuit sociaalwetenschappelijk perspectief is het boek interessant. Begrippen als sociale klassen, globalisering en identiteitsvorming blijken verweven met de eet- en drinkgewoonten van de Amsterdammers. Zo start het boek met een hoofdstuk over de import, productie en consumptie van middeleeuws Amsterdams bier. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de ‘tentoonstelling van voedingsmiddelen’, gehouden in 1887 waarin de nieuwste snufjes op het gebied van voeding te vinden waren, en een artikel van Lenno Munnikes over het buitenshuis eten in het Amsterdam van de twintigste eeuw. Een tijd waarin de keurige broodjeszaken worden verruild voor een vette hap uit de muur.

Kortom: een uitstekend boek voor de lezer die geïnteresseerd is in het ontstaan en de ontwikkeling van een eetcultuur. Ook voor de lezer die meer wil weten over de geschiedenis van Amsterdam is dit boek een aanrader. Door de vele verwijzingen en foto’s, zowel in kleur en zwart-wit, is het boek uitermate geschikt voor sociologisch en culinair onderzoek.

Dit boek is te koop in Amsterdamse boekhandels zoals Stadsboekwinkel, Kookboekhandel, Athenaeum en te
bestellen via: amstelodamum@spabonneeservice.nl.

Titel: De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur | ISBN: 9789082932218 | Prijs: € 24,95

Dossiers
Lees ook
Greyston Bakery komt naar Amsterdam

Greyston Bakery komt naar Amsterdam

De sociale onderneming Greyston Bakery maakte vorige week in New York bekend dat ze een vestiging gaan openen in Amsterdam. Vanuit onze hoofdstad wil de Bakery verder uitbreiden naar Europa. Maatschappelijk investeerder Start Foundation steunt de komst naar Nederland en heeft 500.000 dollar toegezegd om de eerste voorbereidingen te starten. De Greyston...

Patisserie Team en BoulangerieTeam blurren op Horecava

AMSTERDAM - Tijdens de komende Horecava zitten de segmenten Bakkerij en Koffie, Thee & Cacao voor de eerste keer samen in één hal. Hiermee haakt de Horecava in op de trend van blurring. Het BoulangerieTeam en het Patisserie Team laten voor het eerst sámen zien welke mogelijkheden dit biedt. Horecava, de nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie, vindt van 9 tot en met 12 januari 2017 plaats in RAI Amsterdam. De beurs heeft als thema ‘Proef de toekomst’. Blurring Steeds meer restauranthouders ontdekken de meerwaarde van zelf brood bakken en het aanbieden van meerdere...

Gezocht: Chef Patisserie bij De Bakkerszonen Amsterdam

Profiel:            Chef Patisserie - Fulltime (per direct) Standplaats:    Amsterdam Noord Salaris:             Branche conform De werkzaamheden bestaan uit: Ontwikkelen van het assortiment Bereiden van het assortiment Leidinggeven aan de medewerkers in de banketbakkerij Adviseren van de gast over de verschillende producten Verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten   De functie-eisen: Je hebt oog voor detail en bent innovatief Je hebt leidinggevende capaciteiten Je hebt werkervaring in de bakkerijbranche Ervaring in horeca heeft een pré. Je bent oplossingsgericht en hebt een...

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Wat ga je doen?Jouw werkzaamheden bestaan uit produceren van beschuitbrood, deze worden vervolgens afgebakken en voorzien van een laagje kaneelsuiker. Telkens weer...

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Wat ga je doen?Je zal ondersteunen bij het verkoopproces, je werkt hierbij offertes uit en je werkt nauw samen met de buitendienst. Daarnaast zorg je ook voor een...

Operator inpak omgeving Emmeloord

Operator inpak omgeving Emmeloord

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten incl. weekenden) ben je verantwoordelijk voor de inpakwerkzaamheden in deze industriële...