De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur

De smaak van Amsterdam

Wat betekent ‘de smaak van Amsterdam?’ Ruim een halve eeuw geleden dacht dagblad De Tijd deze vraag te kunnen beantwoorden: ‘Hartig en zoet, gepekeld of zachtzuur’. Het typische Amsterdamse broodje bevestigde deze aanname. Belegd met kroket, warm vlees of halfom, kwam deze lekkernij vooral uit lunchrooms, broodjeswinkels, automatieken en de FEBO. De Amsterdamse eetcultuur bestaat echter uit meer soorten voedsel, en gaat ook veel verder terug, stellen de zes auteurs van het boek ‘De smaak van Amsterdam, 700 jaar stedelijke eetcultuur.’

“Ze behelst net zo goed laatnegentiende-eeuwse kookcursussen en middeleeuwse bierrecepten, als eenvoudige zeventiende-eeuwse herbergmaaltijden en chique achttiende-eeuwse dinertjes aan huis.” Gebruik makend van kranten, tijdschriften, reisbeschrijvingen, kookhandschriften, maar ook recente archeologische vondsten bij de bouw van de Noord-Zuid lijn, concluderen de auteurs dat de eet-en drinkgewoonten van de elite helemaal niet allesbepalend waren in het ontstaan van de Amsterdamse eetcultuur.

Minderheden als Duitse brouwers, Indische dames, Joodse broodjessmeerders en hangjongeren zijn allemaal deels verantwoordelijk voor de Amsterdamse eetcultuur, zoals we die kennen in de 21e eeuw. Niet alleen werpt ‘De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur’ licht op de culinaire geschiedenis van Amsterdam, ook vanuit sociaalwetenschappelijk perspectief is het boek interessant. Begrippen als sociale klassen, globalisering en identiteitsvorming blijken verweven met de eet- en drinkgewoonten van de Amsterdammers. Zo start het boek met een hoofdstuk over de import, productie en consumptie van middeleeuws Amsterdams bier. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de ‘tentoonstelling van voedingsmiddelen’, gehouden in 1887 waarin de nieuwste snufjes op het gebied van voeding te vinden waren, en een artikel van Lenno Munnikes over het buitenshuis eten in het Amsterdam van de twintigste eeuw. Een tijd waarin de keurige broodjeszaken worden verruild voor een vette hap uit de muur.

Kortom: een uitstekend boek voor de lezer die geïnteresseerd is in het ontstaan en de ontwikkeling van een eetcultuur. Ook voor de lezer die meer wil weten over de geschiedenis van Amsterdam is dit boek een aanrader. Door de vele verwijzingen en foto’s, zowel in kleur en zwart-wit, is het boek uitermate geschikt voor sociologisch en culinair onderzoek.

Dit boek is te koop in Amsterdamse boekhandels zoals Stadsboekwinkel, Kookboekhandel, Athenaeum en te
bestellen via: amstelodamum@spabonneeservice.nl.

Titel: De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur | ISBN: 9789082932218 | Prijs: € 24,95

Dossiers
Lees ook
Hubertus & Berkhoff zoekt beste taartversierder

Hubertus & Berkhoff zoekt beste taartversierder

Hubertus & Berkhoff organiseert in 2019, na een succesvolle eerste editie, ‘de Amsterdamse Taartopmaakwedstrijd’. Hubertus & Berkhoff is een middelbare school in Amsterdam. De school noemt zich ook wel ‘De lekkerste school van Nederland’. Dit komt door de jarenlange traditie als leerschool voor Horeca, Brood & Banket en Recreatie. De school...

Nieuwe locatie Vlaamsch Broodhuys open voor diner

Nieuwe locatie Vlaamsch Broodhuys open voor diner

Het Vlaamsch Broodhuys heeft nieuwe locatie op de Middenweg in Amsterdam. Op 8 september vond de feestelijke opening plaats. Dit is de eerste locatie die ook 's avonds open is voor het diner. Het menu is vernieuwd en biedt een assortiment aan Vlaamsche gerechten waarbij brood uiteraard een grote rol speelt. De Keuken van Dimitri Overdag staan op de...

‘Eberhardjes’ voor verbintenis bij de koffie in Amsterdam

‘Eberhardjes’ voor verbintenis bij de koffie in Amsterdam

Vanaf Bevrijdingsdag, heeft Amsterdam een eigen koekje: het Eberhardje, schrijft het AD. Een eerbetoon aan de overleden oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Geïnspireerd door het saamhorigheidsgevoel dat er na diens overlijden vorig jaar heerste, wilde bedenkster Résalieke Vlieger graag iets doen met de boodschap 'zorg goed voor onze stad en voor...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...

Productiemedewerker/ Bakker 'Light' omgeving Nieuwegein

Productiemedewerker/ Bakker 'Light' omgeving Nieuwegein

Wat ga je doen?We zijn voor deze bakkerij in de omgeving van Nieuwegein op zoek naar een productiemedewerker/ bakker ‘light’. In deze fulltime functie...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving in Amsterdam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving in Amsterdam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in Amsterdam-Noord zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Het betreft een fulltime functie...