De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur

De smaak van Amsterdam

Wat betekent ‘de smaak van Amsterdam?’ Ruim een halve eeuw geleden dacht dagblad De Tijd deze vraag te kunnen beantwoorden: ‘Hartig en zoet, gepekeld of zachtzuur’. Het typische Amsterdamse broodje bevestigde deze aanname. Belegd met kroket, warm vlees of halfom, kwam deze lekkernij vooral uit lunchrooms, broodjeswinkels, automatieken en de FEBO. De Amsterdamse eetcultuur bestaat echter uit meer soorten voedsel, en gaat ook veel verder terug, stellen de zes auteurs van het boek ‘De smaak van Amsterdam, 700 jaar stedelijke eetcultuur.’

“Ze behelst net zo goed laatnegentiende-eeuwse kookcursussen en middeleeuwse bierrecepten, als eenvoudige zeventiende-eeuwse herbergmaaltijden en chique achttiende-eeuwse dinertjes aan huis.” Gebruik makend van kranten, tijdschriften, reisbeschrijvingen, kookhandschriften, maar ook recente archeologische vondsten bij de bouw van de Noord-Zuid lijn, concluderen de auteurs dat de eet-en drinkgewoonten van de elite helemaal niet allesbepalend waren in het ontstaan van de Amsterdamse eetcultuur.

Minderheden als Duitse brouwers, Indische dames, Joodse broodjessmeerders en hangjongeren zijn allemaal deels verantwoordelijk voor de Amsterdamse eetcultuur, zoals we die kennen in de 21e eeuw. Niet alleen werpt ‘De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur’ licht op de culinaire geschiedenis van Amsterdam, ook vanuit sociaalwetenschappelijk perspectief is het boek interessant. Begrippen als sociale klassen, globalisering en identiteitsvorming blijken verweven met de eet- en drinkgewoonten van de Amsterdammers. Zo start het boek met een hoofdstuk over de import, productie en consumptie van middeleeuws Amsterdams bier. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de ‘tentoonstelling van voedingsmiddelen’, gehouden in 1887 waarin de nieuwste snufjes op het gebied van voeding te vinden waren, en een artikel van Lenno Munnikes over het buitenshuis eten in het Amsterdam van de twintigste eeuw. Een tijd waarin de keurige broodjeszaken worden verruild voor een vette hap uit de muur.

Kortom: een uitstekend boek voor de lezer die geïnteresseerd is in het ontstaan en de ontwikkeling van een eetcultuur. Ook voor de lezer die meer wil weten over de geschiedenis van Amsterdam is dit boek een aanrader. Door de vele verwijzingen en foto’s, zowel in kleur en zwart-wit, is het boek uitermate geschikt voor sociologisch en culinair onderzoek.

Dit boek is te koop in Amsterdamse boekhandels zoals Stadsboekwinkel, Kookboekhandel, Athenaeum en te
bestellen via: amstelodamum@spabonneeservice.nl.

Titel: De smaak van Amsterdam - 700 jaar stedelijke eetcultuur | ISBN: 9789082932218 | Prijs: € 24,95

Dossiers
Lees ook
Crowdfundingscampagne voor het Eberhardje

Crowdfundingscampagne voor het Eberhardje

Twee jaar geleden werd het Amsterdamse koekje het Eberhardje gelanceerd. Nu, december 2020, starten de makers een crowdfundingsactie om het koekje naar de consumentenmarkt te brengen. Ze willen 2021 positief starten door de boodschap ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’ met zoveel mogelijk mensen te delen.

Bbrood opent waste no more winkel in Amsterdam

Bbrood opent waste no more winkel in Amsterdam

Bakkerij Bbrood opent begin januari haar eerste waste no more winkel in Amsterdam. Bij de vestiging op de Rozengracht kunnen bezoekers voortaan brood van gisteren kopen voor de helft van de prijs. De bakkerswinkel slaat zo twee vliegen in een klap; voedzaam desembrood toegankelijk maken voor iedereen en voedselverspilling tegengaan. Chief Bbrood Renee...

Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

Feast for the Eyes toont geschiedenis voedselfotografie

In het FOAM museum in Amsterdam loopt vanaf 21 december een nieuwe tentoonstelling. De tentoonstelling gaat over voedselfotografie en heet ‘Feast for the Eyes’. Bij Feast for the Eyes gaat het niet zomaar om voedselfotografie. De tentoonstelling laat de geschiedenis van de voedselfotografie zien. Op gebied van kunst, maar ook op gebied van commerciële...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...