‘De manier van werken ligt me wel, ik ben het gewend’

16 september 2019

Loes Mulders (21) heeft net haar opleiding patisserie afgerond in Eindhoven. Ze wil verder in de voeding en gaat na een tussenjaar voedingstechnologie studeren met als doel uiteindelijk weer in te stromen in het bakkersvak. “Met de kennis uit die wereld kan ik misschien dingen bedenken die nog niet eerder zijn bedacht.”

Tekst: Marloe van der Schrier  | foto: Oscar van der Wijk

“Het bakkersvak zat altijd al in mijn hoofd. Na het behalen van mijn diploma op de middelbare school ben ik eigenlijk alleen maar gaan zoeken naar opleidingen voor banketbakker. Ik heb drie jaar de banketbakkersopleiding gedaan op het Summa College in Eindhoven, daarna heb ik daar nog een jaar een opleiding gedaan in patisserie. Het is mooi om je eigen creaties te maken en daarmee klanten blij te maken. Ik heb gemerkt dat ik het heel interessant vind hoe iets tot stand komt en wil daarom nog een opleiding voedingstechnologie gaan volgen.”

Voedingstechnologie

“Ik werk momenteel in de catering in een ziekenhuis in Nijmegen, dat blijf ik dit hele jaar doen, ik neem een tussenjaar voordat ik verder ga studeren. Ook bij deze baan ben ik bezig met voeding en bewustzijn rondom voeding. Ik merk dat mijn opleiding daar ook van pas komt. Samen met de chef-koks in het ziekenhuis probeer ik bijvoorbeeld de desserts en de toetjes uit te breiden. Iets anders dat ik heb meegenomen vanuit het bakkersvak is de manier van werken: hard werken en aanpoten. Ik ben het gewend om hard te werken, dat komt overal terug en dat ligt me wel.”

Meer luxe

“Ik denk dat steeds meer mensen geld willen uitgeven aan goed gebak en dat ze daarvoor ook bewust naar de bakker gaan. Het wordt luxer, dat blijft denk ik groeien. Daar ben ik blij mee. Je ziet op Facebook dat veel grote patissiers filmpjes plaatsen over hoe ze hun producten maken, dat trekt klanten. Het lijkt me mooi om in de bakkerij – na een opleiding voedingstechnologie – nieuwe dingen te bedenken die nog niet zijn bedacht, uitvinden dat het ook anders kan, dat het makkelijker wordt, of sneller. Ik vind het fijn om iedere dag weer wat anders te doen, en in de bakkerij is geen dag hetzelfde. Je kunt je eigen dingen maken, dat blijft het leukste. Wie weet in de toekomst zelfs met een eigen zaak, dat gaat weleens door mijn hoofd, maar is nog ver weg.” 

Altijd op de hoogte blijven?