De Kunst van Brood is een aanrader

10 mei 2019

In het Sieraad in Amsterdam is van 8 tot en met 12 mei de tentoonstelling De Kunst van Brood gratis te bezoeken. Voor deze tentoonstelling zijn negen kunstenaars uitgedaagd om ‘iets te doen met brood’. De redactie van Bakkers in Bedrijf bezocht de eerste expositie-dag en raadt iedereen aan om te gaan.

Tentoonstelling

Het Sieraad – een voormalige vakschool – is een prachtige ruimte voor deze tentoonstelling. Door de grote, lichte ruimte krijgen de verschillende kunstwerken de aandacht die ze verdienen. Bij binnenkomst valt onmiddellijk op dat er negen heel verschillende kunstenaars aan de slag zijn gegaan met brood. Het varieert van beeldende kunst tot fotografie en geluidskunst.

Dit was een bewuste keuze van de initiatiefnemers, Bake Five. Zij hebben de tentoonstelling opgezet als promotie van brood en het bakkersambacht. Hierbij kozen zij voor deze kunstzinnige benadering in plaats van een rationele ‘brood-is-gezond’ aanpak om het publiek te prikkelen. En dat is zeker gelukt!

Zo laat het beeld van Atelier van Lieshout, dat de relatie tussen de (menselijke) vruchtbaarheid en brood tentoonstelt, weinig aan de verbeelding over. De schilderijen van Loes Koomen en de doeken van Claudy Jongstra zijn minder makkelijk te doorgronden, maar daardoor niet minder prikkelend. Het zou onmogelijk zijn om de verschillende kunstvormen in tekst te beschrijven, dus er zit maar één ding op: zelf gaan kijken!

Circulariteit

Er is daarnaast veel aandacht voor de toekomst van het bakkersambacht en circulariteit. Ap Verheggen stelt misschien wel de belichaming van brood tentoon en Ruganzu Bruno maakte van afval een kunstwerk, dat hij met Amsterdamse schoolkinderen hoopt af te maken. Daarnaast zijn er een aantal innovatieve bedrijven aanwezig die hun circulaire producten in de broodsector laten zien en verkopen. Zoals Pampshade, die van brood kunstzinnige verlichting maakt en Bakersbest, die oud brood gebruikt om een heerlijk zachte oude jenever te branden.

Kortom: zeker in het weekend dat bekend werd dat het broodje kaas tot Nederlands immaterieel erfgoed behoort, is een bezoek aan de tentoonstelling De Kunst van Brood een aanrader. Hoewel dit voor iedereen geldt, is de tentoonstelling zeker interessant voor iedereen die de broodwereld een warm hart toedraagt.

Altijd op de hoogte blijven?