De Kunst van Brood is een aanrader

DNA gist

In het Sieraad in Amsterdam is van 8 tot en met 12 mei de tentoonstelling De Kunst van Brood gratis te bezoeken. Voor deze tentoonstelling zijn negen kunstenaars uitgedaagd om ‘iets te doen met brood’. De redactie van Bakkers in Bedrijf bezocht de eerste expositie-dag en raadt iedereen aan om te gaan.

Tentoonstelling

Het Sieraad – een voormalige vakschool – is een prachtige ruimte voor deze tentoonstelling. Door de grote, lichte ruimte krijgen de verschillende kunstwerken de aandacht die ze verdienen. Bij binnenkomst valt onmiddellijk op dat er negen heel verschillende kunstenaars aan de slag zijn gegaan met brood. Het varieert van beeldende kunst tot fotografie en geluidskunst.

Dit was een bewuste keuze van de initiatiefnemers, Bake Five. Zij hebben de tentoonstelling opgezet als promotie van brood en het bakkersambacht. Hierbij kozen zij voor deze kunstzinnige benadering in plaats van een rationele ‘brood-is-gezond’ aanpak om het publiek te prikkelen. En dat is zeker gelukt!

Zo laat het beeld van Atelier van Lieshout, dat de relatie tussen de (menselijke) vruchtbaarheid en brood tentoonstelt, weinig aan de verbeelding over. De schilderijen van Loes Koomen en de doeken van Claudy Jongstra zijn minder makkelijk te doorgronden, maar daardoor niet minder prikkelend. Het zou onmogelijk zijn om de verschillende kunstvormen in tekst te beschrijven, dus er zit maar één ding op: zelf gaan kijken!

Circulariteit

Er is daarnaast veel aandacht voor de toekomst van het bakkersambacht en circulariteit. Ap Verheggen stelt misschien wel de belichaming van brood tentoon en Ruganzu Bruno maakte van afval een kunstwerk, dat hij met Amsterdamse schoolkinderen hoopt af te maken. Daarnaast zijn er een aantal innovatieve bedrijven aanwezig die hun circulaire producten in de broodsector laten zien en verkopen. Zoals Pampshade, die van brood kunstzinnige verlichting maakt en Bakersbest, die oud brood gebruikt om een heerlijk zachte oude jenever te branden.

Kortom: zeker in het weekend dat bekend werd dat het broodje kaas tot Nederlands immaterieel erfgoed behoort, is een bezoek aan de tentoonstelling De Kunst van Brood een aanrader. Hoewel dit voor iedereen geldt, is de tentoonstelling zeker interessant voor iedereen die de broodwereld een warm hart toedraagt.

Lees ook
Tentoonstelling De Kunst van Brood

Tentoonstelling De Kunst van Brood

In Het Sieraad in Amsterdam is van 9 tot en met 12 mei de tentoonstelling ‘De Kunst van brood’ te zien.

Tentoonstelling De kunst van brood

Tentoonstelling De kunst van brood

In mei vindt de tentoonstelling De kunst van brood plaats. Van 9 tot en met 12 mei geven verschillende kunstenaars in Het Sieraad, de oude ambachtsvakschool in Amsterdam-West hun perspectief op brood. Verwacht gigantische foto’s, dansend deeg en brood om naar te luisteren. Iedereen heeft een mening over brood, maar veel Nederlanders weten maar weinig...

Innovatie in applicatie - Royal Steensma inspireert met nieuwe en bestaande grondstoffen

Innovatie in applicatie - Royal Steensma inspireert met nieuwe en bestaande grondstoffen

Grondstoffenleverancier Royal Steensma wil graag kennis, kunde en inspiratie delen met de ambachtelijke bakker. Daarom is afgelopen maand opnieuw een najaarsmagazine verschenen, boordevol verrassende recepten op basis van grotendeels bestaande en bekende grondstoffen. Ook deelt Royal Steensma haar kennis via masterclasses, een magazine met recepten...

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.