De kleine taartjes van Petit Gâteau

Petit Gateau_Meike Schaling_BIB 1-2019

Meike Schaling werkte in Parijs als tolk toen ze besloot het roer om te gooien en opleiding tot patissier te volgen. En met succes. Haar boek Kleine taartjes krijgt een zesde druk, binnenkort ligt haar Dō bij de groothandel en supermarkt en de derde vestiging van Petit Gâteau opent in maart de deuren in Magna Plaza in Amsterdam.

De kleine taartjes werden bij toeval onderdeel van Meike's assortiment. “Ik maakte in Parijs al tartes, maar op een dag kwam ik bakringen tekort en vond ik een doos met kleine ringen."Die kleine taartjes werden die dag allemaal door één klant gekocht. Vanwege dit succes besloot ze om haar zaak om de kleine taartjes heen te bouwen. “We hebben nu elke dag zo’n vijftig tot zestig soorten in de winkel liggen. Een deel vast assortiment en verder kijken we natuurlijk ook naar de seizoenen. In totaal hebben we zo’n honderd soorten die we regelmatig maken.”

Bij Petit Gâteau worden er per maand zo'n 30.000 taartjes met de hand gefonceerd. Nu er nog een derde vestiging bijkomt, is Meike bezig met de aanschaf van een fonceermachine. “Die heb je niet één-twee-drie, want die moet op maat van onze taartjes gemaakt worden". Met de machine kan Meike 800 taartjes per uur fonceren.

In de zomer van 2018 won Meike het Lekkerste product van 2018 bij de Amsterdam Food Pitch met haar Dō , dough-to-go: kant-en-klaar deeg in porties waarmee horecagelegenheden de hele dag door makkelijk verse koekjes kunnen maken en serveren. “Je kunt taartjes bij ons kopen, een boek, bakringen, deeg, maar ik wil verder", besluit Meike. "Dat mensen bij ons alles kunnen kopen om later in het weekend hun eigen verse taartjes te maken zonder al te veel moeite.”

Meer weten over Meike Schaling en Petit Gâteau? Lees dan het artikel in Bakkers in bedrijf 1-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een proefabonnement af!

Lees ook
Kleine hartige taartjes - Meike Schaling

Kleine hartige taartjes - Meike Schaling

Meike Schaling is patissier in Amsterdam en bracht onlangs haar tweede kookboek uit. Na het succes van ‘Kleine taartjes’ is er nu een opvolger: ‘Kleine hartige taartjes van Petit gâteau’. Petit gâteau is een echt Franse patisserie in Amsterdam.

Kleine taartjes van Petit Gâteau

Kleine taartjes van Petit Gâteau

In Kleine taartjes van Petit Gâteau laat Meike Schaling zien hoe je minimini’s maakt: de beroemde kleine taartjes van Petit Gâteau met elk dezelfde bodem en een unieke vulling. Schaling had een vertaalbureau in Parijs maar koos uiteindelijk voor het beroep van patissier. In Amsterdam begon ze Petit Gateau. In het mooi vormgegeven...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...