Elke twee jaar vindt in het Belgische Kortrijk de vakbeurs Tavola plaats. Voorafgaand aan de beurs voor fijne en verse voeding gaat de organisatie op zoek naar de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen. Voor de editie van 2020 werden 12 laureaten uitgereikt: vier winnaars en acht genomineerden.

Ook dit jaar vond deze zoektocht weer plaats. Een vakjury keurde alle in de eerste ronde 123 producten. Per productgroep en per verkoopkanaal beoordeelden minimaal drie juryleden het innovatieve aspect van elk product op basis van een argumentatie en een productstaal. 68 producten gingen door naar de tweede ronde. Hier beoordeelde de jury alle facetten van de producten of concepten. Innovatie was de belangrijkste factor, maar ook criteria als smaak, verpakking, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid spelen een rol.  

Er zijn vier categorieën: delicatessen, retail, foodservice en traiteur. De producten van alle 68 finalisten zijn te zien op de beurs Tavola, die plaatsvindt op 15, 16 en 17 maart.  De volgende producten vielen in de prijzen.

Gouden Tavola Retail 2020

  • Winnaar - Wasabi Vodka, een gedistilleerde Britse graanalcohol met verse Engelse wasabi.
  • 1e nominatie - Natuurlijk Vegan, een veganproduct op basis van zwammen.
  • 2e nominatie - Frutastic Veggie Powders, gevriesdroogde groentenpoeders
  • 2e nominatie - Apple Chips, krokante appelschijfjes

Gouden Tavola Delicatessen

  • Winnaar - Sea Arch, een alcoholvrij alternatief voor gin
  • 1e nominatie - Pur Pain Bio Croustini, biologische croustini’s op basis van uitval van baguettes
  • 2e nominatie - Pili Noten, deze noten van de piliboom bevatten veel vitamine

Gouden Tavola Foodservice 2020

  • Winnaar - Be Cuisine Vegan Chocomousse, Belgische chocolademousse zonder lactose en gluten.
  • 1e nominatie - Tubes, gemaakt van noten, pitten of zaden.
  • 2e nominatie - mini falafel burger
  • 2e nominatie - Pépites, een unieke groente van Bonduelle

Gouden Tavola Traiteur 2020

  • Winnaar - Atelier Du Jardin Groentepaté van De Beauvoorder

Altijd op de hoogte blijven?