De Bisschopsmolen 10 jaar voedingspartner van Team Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma_De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen in Maastricht is al 10 jaar de “Official Supplier” van Team Jumbo-Visma. Dat begon tien jaar geleden allemaal met een tweet van Laurens ten Dam.  

“Eindelijk eens voor mijn training bij @Bisschopsmolen langs. Speltbrood nog niet op en keuze te over! #goedspul”, schreef Laurens ten Dam in 2012 op Twitter. Frank van Eerd (oprichter en bakker) en zijn team waren aangenaam verrast over de waardering van de topwielrenner, dus stuurden ze een berichtje terug. Dat was het startschot voor een unieke samenwerking.

Na die eerste online kennismaking nodigde de Bisschopsmolen Laurens uit in de ambachtelijke bakkerij om over voeding te praten. Hij introduceerde de Bisschopsmolen bij de toenmalige Rabobank-ploeg, die de bakkerij uitnodigde om mee te gaan naar de Tour de France. In die tijd lag de geloofwaardigheid van wielersport onder vuur en werd ook de Rabobank-ploeg getroffen, waardoor het team zijn koers moest verleggen. De wielersport moest opener, eerlijker en transparanter worden.

Voeding die het lichaam helpt

Vanuit de gedeelde overtuiging dat voeding het belangrijkste element is om ons lichaam goed te laten presteren, daagde de voorloper van Team Jumbo-Visma de Bisschopsmolen uit nieuwe producten te ontwikkelen op basis van pure ingrediënten, met exact aangetoonde voedingswaarden. “Die uitdaging gingen we graag aan. We dachten en werkten altijd al vanuit de basis, maar nu moesten we nog beter nadenken over wat voeding met het lichaam doet”, schrijft de bakkerij.

Net als Team Jumbo-Visma maakte de Bisschopsmolen een transitie. “We zijn diep in de materie gedoken en ook onze eigen producten met andere ogen gaan bekijken. Door de samenwerking met de voedingsdeskundigen, diëtisten en wielrenners hebben we veel kennis opgedaan. Welke eiwitten het lichaam helpen bij herstel, welke koolhydraten geschikt zijn voor een snelle of juist langdurige prestatie: dankzij onze samenwerking met de wielersport kennen we inmiddels het antwoord op al dit soort vragen.” Voor en tijdens een rit krijgen de sporters via de musset de repen en broodjes van de Bisschopsmolen aangereikt. Vaak wordt er na een wedstrijd kersensap gedronken van Bemelerhof. “Zo vullen onze passies - voor ons het bakkersambacht, voor Team Jumbo-Visma de sport - elkaar prachtig aan.”

Van topsport naar zorg

Omdat Frank en zijn team na al die jaren precies weten hoe voeding aansluit op de persoonlijke behoefte, wordt de Bisschopsmolen steeds vaker door ziekenhuizen benaderd om producten te ontwikkelen voor specifieke patiëntgroepen. De producten worden ontwikkeld vanuit GrainLabs, voedingslab voor granen. De basis van de producten wordt zoveel mogelijk geleverd door het Limburgse land. “Die kennis is niet alleen voor topsporters belangrijk, maar ook voor mensen die herstellen van een ziekte. Ook dat is namelijk topsport voor je lijf.”

Trots

De Bisschopsmolen: “Wij zijn zeer trots dat we een steentje hebben kunnen bijdragen aan alle overwinningen van het Team Jumbo-Visma en zeker op het uiteindelijk “Geel, Groen en niet de vergeten de Bollettjes trui” in de Tour. Door samen te werken kunnen we ook samen winnen. Onze mensen laten zien dat we elke dag met regionale grondstoffen de meeste lekkerste en gezondste producten kunnen maken. Dat is pas vakmanschap en ook goed voor onze Limburgse natuur. ‘Het is de kers in de vlaai.’”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Vezelrijke producten: inspelen op trend, maar ook maatschappelijke rol pakken

Vezelrijke producten: inspelen op trend, maar ook maatschappelijke rol pakken

Er komt steeds meer behoefte aan goede informatie over gezond eten. Preventief inzetten op bijvoorbeeld gezonde lunches en een goed ontbijt, verlicht later de druk op de zorg. Het bedrijfsleven speelt hierin een grote rol. Hellema Hallum BV pakt die rol en vertelt erover tijdens de Bakery Sweets Session over vezels op 23 juni in Hogeschool Van Hall...

NBOV: Bakkers actief bezig met verduurzaming bakkerij

NBOV: Bakkers actief bezig met verduurzaming bakkerij

Verduurzaming is een belangrijk thema. Al was het alleen maar vanwege de stijgende energieprijzen. Ook bakkers zijn hiermee bezig en proberen hun bakkerij te verduurzamen. Dat blijkt uit een flitspeiling van NBOV, waaraan 25 procent van de leden mee deden.

‘Bakkerij moet blijven voelen als warm bad’

‘Bakkerij moet blijven voelen als warm bad’

Jitze Verloop neemt over een paar jaar de bakkerij van zijn ouders over. Hij riep altijd dat dit nooit zou gebeuren, maar nu denkt de 26-jarige daar anders over. Hij is de vierde generatie die De Bakkers van Verloop voortzet. Een gesprek met vader en zoon over de liefde voor de bakkerij en ondernemerschap.