Daling graanprijzen weinig invloed op prijs van brood

Graan (unsplash)

Sinds de oorlog in Oekraïne is de prijs van tarwe enigszins gedaald. 1000 kilo tarwe kost nu 320 euro: dat is 120 euro goedkoper dan tijdens de piek van de graanprijzen in mei. Hier is voor bakkers en consumenten nog niet veel van te merken, schrijft NOS.

De graanprijzen zijn na de start van de oorlog in Oekraïne snel gestegen, omdat Oekraïne geen tarwe kon verschepen. Sinds het graanakkoord dat in juli werd gesloten tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staties daalt de prijs weer. Ook hebben Noord-Amerika en Rusland gunstige verwachtingen van de oogst, waardoor de wereldwijde vraag naar graan naar verwachting iets daalt.

Ondanks deze berichten is het onwaarschijnlijk dat brood binnenkort goedkoper wordt, zegt Thijs Geijer, econoom voor voedsel en landbouw bij ING, tegen NOS. Bakkers kunnen de stijgende energie- en arbeidskosten niet compenseren met de daling van de graanprijs. Ook Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, reageert. Hij verwacht dat brood waarschijnlijk duurder wordt. “De energiekosten zijn soms wel vertienvoudigd, bakkerijen strijden voor voldoende personeel en zelfs verpakkingen zijn door de hoge olieprijs duurder geworden. Daarbij komt ook dat transport duurder is door de gestegen brandstofprijzen.” In een bericht van RTL-nieuws roept Wim Kannegieter daarom het kabinet op om met een compensatieregeling te komen.

Jan Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, zegt dat fabrikanten en meelmolens kortere contracten afsluiten bij de inkoop van graan. “Ze zijn voorzichtig en willen deze hoge prijzen niet te lang betalen.” Ook hangt er onzekerheid rond het graanakkoord, omdat de Russische president Poetin vorige week aangaf de graandeal te willen herzien.

Bron: NOS, RTL Nieuws

 

Dossiers
Lees ook
Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 44

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 44

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Bakkers vallen om en vragen om hulp. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Bakkers in de media - week 33

Bakkers in de media - week 33

Verbeter de verkoop met storytelling, Russen raken hun graan niet kwijt en Bakkerij Boonstra wint Friese streekproductenverkiezing. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers in de media - week 31

Bakkers in de media - week 31

Middeleeuwse traditie, de opmars van vegan chocolade en eerste schepen met graan verlaten de Oekraïne. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche? Een greep uit de media.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief