Daan en Lars beste (vmbo)kookteam van Nederland

11 april 2023 Redactie Food

Daan Kruijd en Lars van Os, leerlingen van de Hubertus & Berkhoff, zijn donderdag 30 maart 2023 gekroond tot beste kookteam van Nederland tijdens de landelijke Culinaire Vakwedstrijd Koken en Serveren voor vmbo-scholen.

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door VSHO-vmbo Platform HBR (Horeca Bakkerij Recreatie). Deze editie was de culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff te Amsterdam gastlocatie voor de finale. Namens de school gingen Daan Kruijd, Lars van Os (koken) en Nynke Veenman (serveren) de strijd aan met de acht andere teams voor de titel ‘Nederlands kampioen gastheer/gastvrouw’ en ‘Nederlands kampioen kookteam’. Daan en Lars werden uitgeroepen tot winnaars bij het koken, Nynke sleepte een mooie derde plaats in de wacht als gastvrouw.

Beoordeling jury

De jury vond het kookteam van Hubertus & Berkhoff goed samenwerken, met een scherpe focus op de producten, goed georganiseerd en mooie smaken. Daan en Lars zijn heel blij en trots op de titel. “Wij zijn super trots en vonden het ontzettend spannend, maar heel leuk en leerzaam. Wij gaan over een aantal weken goed voorbereid de examens in!”, aldus de twee leerlingen.

Wedstrijdonderdelen

Ieder wedstrijdteam bestond uit drie leerlingen; twee koks en een gastheer of -vrouw. De koks verzorgden een lunch voor genodigden en konden daarbij punten scoren op onderdelen als kooktechniek, smaak en hygiëne. De gastheren en gastvrouwen deden een aantal testen, zoals tafeldekken en etiquetteleer. Vervolgens serveerden zij de lunch uit aan de aanwezige mensen. De leerlingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit chef-koks, managers en maître sommeliers van gerenommeerde (sterren)restaurants en hotels.

Altijd op de hoogte blijven?