Cursisten maken bloemstukken van suiker tijdens workshop Sugar-Art: “Zo mooi en fragiel als glas”

20 december 2022 Jorien Tromp

Foto's: Eric Kuijpers

Het ambacht suikerkunst dreigt uit te sterven en dat is zonde, zegt Martin Bos, docent en eigenaar van Sugar-Art. Vorige maand vertelde hij op Bakkers in bedrijf over zijn passie voor dit oude ambacht en op zondag 27 november gaf hij een workshop suikerkunst die in het teken stond van bloemen.

“We hebben een intensieve maar leuke en bijzondere dag gehad”, vertelt Martin. De groep cursisten was heel divers, van hobbyisten tot vakmensen en studenten. Een van de deelnemers was ambassadeur van de Italiaanse leverancier Saracino, die aandacht aan de workshop en het ambacht gaan besteden in hun magazine. De workshop werd gegeven bij Danny Sutterland, die docent is op het Rijnland College in Leiden en sinds kort ook twee dagen in de week workshops geeft bij Robèrt van Beckhoven. 

Suikerkunst workshop 27 november 1

Cursist Juanita Segers-Spoor nam voor de negende keer deel aan de workshop. Ze werkt al jaren met fondant, maar ging vorig jaar op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Deze uitdaging was suikertrekken. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.” Er waren destijds nog geen workshops of cursussen te vinden in Nederland, want suikertrekken is moeilijk, duur en vanwege de hoge temperatuur van de suiker ook gevaarlijk om zelf te doen. Na lang zoeken op het internet stuitte Juanita op een artikel over fondant waarin Martin Bos werd genoemd. “Ik stuurde Martin gelijk een berichtje. Helaas waren zijn plannen om workshops te geven nog niet helemaal klaar maar ik was wel op de lijst gezet om de workshops te volgen zodra deze werden aangeboden.”

Avontuur met suiker

Uiteindelijk was het zover en begon Juanita aan haar eerste Sugar-Art workshop. “Ik kan haast niet beschrijven hoe geweldig het is, om na een bakje vloeibare isomalt op je werkblad te hebben uitgegoten, te zien hoe je deze plakkerige vloeibare smurrie langzaam omtovert tot een kunstwerk dat net zo mooi en fragiel is als glas.” Vanaf het eerste moment was ze verkocht en wilde ze meer suikerkunst maken. “Mijn avontuur met suiker was eindelijk begonnen.”

Toen Juanita de smaak te pakken had, is ze niet meer gestopt. Ze maakte tijdens eerdere workshops onder andere al vissen, een struisvogel, sneeuwpop en zwaan. “De techniek voor de bloemen was veel moeilijker dan wat we hiervoor hadden gemaakt, maar onder de rustige en duidelijke begeleiding van Martin was ook deze workshop weer een gigantisch succes. Het resultaat was schitterend.”

Suikerkunst workshop 27 november 2

Bloemstukken

In totaal werden er negen soorten bloemen gemaakt, waaronder de oranjelelie, een zeldzame plant die in Nederland wordt beschermd door de Wet Natuurbescherming, de witte aronskelk, een vetplant en de jonquille, een plant uit de narcisfamilie. Daarbij werden bijna alle technieken gebruikt. “We hebben suiker getrokken, gegoten, gedript en gesatineerd. Ook hebben we gewerkt met airbrushen. Het uiteindelijke bloemstuk was een mooi palet aan kleuren. Er zijn volwaardige stukken neergezet en we hadden ook nog tijd om met suikerkunst een sneeuwpop te maken. Ik heb heel erg genoten van de dag”, vertelt Martin.

Zelf aan de slag met suikerkunst? Martin geeft als tip mee: “Wij werken met isomalt suiker. Deze is gemakkelijk in gebruik. Kook de suiker tot 170 graden max, als je het verder kookt kleurt de suiker bruin. Bij een temperatuur van 120 graden kan je de desgewenste kleurstof toevoegen.”

Vooruitgang

“Als ik kijk naar mijn eerste werkstuk en dit vergelijk met mijn laatste werkstuk wordt het pas echt duidelijk hoe belangrijk het is om te oefenen. En hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat deze ambachtsvorm niet uitsterft”, zegt Juanita. “Ik ben verliefd op deze kunst en supertrots op mijn vooruitgang. Mijn avontuur met suiker is nog lang niet voorbij.”

Op zondag 8 januari vindt de eerste workshop van 2023 plaats. Dan gaat Martin aan de slag met het kunstwerk “De twee verliefde zwanen”, alvast in het thema van Valentijn. Ben je zelf aan de slag gegaan na het lezen van dit artikel? Deel je kunsten via sociale media met de hashtag #sugarartmartinbos.

Suikerkunst workshop 27 november 3

Altijd op de hoogte blijven?