Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021 zet in op ecologisch en verantwoord

Coupe du Monde de la Pâtisserie_foto Sirha

Foto: Sirha

De Coupe du Monde de la Pâtisserie (World Pastry Cup) in 2021 krijgt een geëngageerde en verantwoorde invulling. Zo mogen de patissiers geen additieven en kleurstoffen gebruiken en in de keuze van producten die ze verplicht moeten gebruiken. De Coupe du Monde de la Pâtisserie vindt plaats op 24 en 25 september tijdens de voedselbeurs Sirha in Lyon.

De wedstrijdorganisatie is zich bewust van de sociale en milieukwesties die spelen in de foodservice industrie en willen dat de deelnemers ecologisch en verantwoord gebak maken tijdens de wedstrijd. Daarom worden tijdens de wedstrijd alleen transparante en traceerbare producten gebruikt.  Deze worden geleverd door partners Valrhona (chocola), Capfruit (fruitpuree) and Norohy (vanille). 

“We leven in een tijd van ecologische en klimaatverandering”, zegt vicevoorzitter Claire Heitzler. “Er is een behoefte informatie en transparantie van grondstoffen, zoals de herkomst en de impact op de gezondheid. Daarvoor moeten seizoensproducten, biodiversiteit en respect voor het land een plaats krijgen in het hart van de patisserie. We moeten ons realiseren dat de natuur ons belangrijkste werkinstrument is en dat we door de beslissingen die we vandaag nemen morgen beter kunnen werken.”

Aan de wedstrijd doen teams van over de hele wereld mee. In 2021 zijn dit teams uit Frankrijk, Italië, Japan, Zwitserland, Zweden, Rusland, Chili, Argentinië, Mexico, Algerije, Egypte, Marokko, Maleisië, Singapore, China, Kuweit, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Zuid Korea en Taiwan. Elk team bestaan uit een chocoladekunstenaar, een dessertspecialist en een ijsexpert. 

 

Lees ook
‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

Jordi van Eden (26) maakte dit voorjaar de Beste Bonbon van Nederland. Een prijs die hij nooit verwacht had, want oorspronkelijk werkte hij als kok in sterrenzaken. Vier jaar geleden maakte hij de overstap naar de patisserie: “Het verfijnde werk en de ­creativiteit spreken me aan.”

Een nieuwe rol voor patissier Tim van Beijnen - Ondernemen in coronatijd

Een nieuwe rol voor patissier Tim van Beijnen - Ondernemen in coronatijd

Vijf winkels, waarvan drie in Waalwijk en een webshop: patissier Tim van Beijnen heeft het er druk mee. Enkele weken voor de corona-uitbraak, vorig jaar in maart, nam hij de zaak van zijn ouders over en afgelopen jaar opende hij twee nieuwe vestigingen, in Hank en Oosterhout. “Ik ben van drie mensen op de loonlijst naar vijfendertig medewerkers gegaan.”

BakkersVakWedstrijden 2021 gaan door

BakkersVakWedstrijden 2021 gaan door

De BakkersVakWedstrijden 2021 gaan door. Dat heeft het bestuur na lang wikken en wegen besloten. De wedstrijden vinden plaats op 9 en 10 november, ondanks de beperkingen die dan mogelijk nog worden opgelegd door de overheid en het RIVM in verband met het coronavirus.