Coupe du monde de la Boulangerie: Roel Tegels

11 januari 2020

Zondag 12 januari is het zover: het Nederlandse Boulangerieteam staat dan in de finale van de prestigieuze ‘Coup du monde de la Boulangerie’ tijdens Europain. Het team, dat het moet opnemen tegen twee Europese en negen niet-Europese teams, bestaat uit broodbakker Mark Plaating, viennoiserie-professional Gerard Vreugdenhil en patissier Roel Tegels. In dit derde artikel over het Nederlandse Boulangerieteam laten we Roel Tegels aan het woord.

Roel Tegels (38) zal het showstuk maken. Dit jaar moet het stuk te maken hebben met het thema ‘muziek’. En er zijn nog meer voorwaarden. Roel: “Je moet aan bepaalde maten voldoen. Zo moet het showstuk minimaal 160 centimeter hoog en 110 centimeter breed zijn. Ook moet ik er 60 sandwiches in verwerken. Daarnaast heb ik een kleurenpalet. Ik mag dus bijvoorbeeld geen paars gebruiken, zoals Mark doet met het tijgerpapje.” Voor de kwalificatiewedstrijd maakte de patissier een ouderwetse platenspeler op een klein antiek tafeltje. “In principe gebruik je alle ingrediënten waar je ook brood van maakt. Het showstuk is echter niet eetbaar. We gebruiken ook andere ingrediënten als kurkuma en koolstof.”

Ouderwetse platenspeler

In tegenstelling tot Mark en Gerard, begint Roel niet in de bakkerij. “Ik ga eerst zitten, ideeën bedenken, ik speur het internet af op zoek naar inspiratie. Vervolgens maak ik een showstuk van karton. Vanaf daar kan ik het verder gaan ontwikkelen.” Voor de ouderwetse platenspeler die Roel tijdens de voorronde maakte, kocht hij een hoorn op Marktplaats, die hij vervolgens als mal gebruikte. Of hij de hoorn ook mee naar Parijs neemt, wil hij nog niet zeggen. De vorm van het definitieve showstuk dat Roel tijdens de competitie zal maken, houdt hij zo lang mogelijk geheim.

Vakgenoten uit de hele wereld

Voor Roel is de deelname aan de‘Coupe du monde de la Boulangerie’ een erkenning, maar ook een leerproces. “Het BoulangerieTeam biedt mij de mogelijkheid om op hoog niveau iedere keer weer bij te leren. Het mooie van de wedstrijden waar ik aan meegedaan heb, is dat je met je enthousiaste vakgenoten uit de hele wereld in aanraking komt en elke keer weer nieuwe ideeën opdoet.” Die internationale strijd is leerzaam, maar ook gevaarlijk. Want in Parijs zijn vooral de Aziaten geduchte concurrenten. “In Azië worden bakkers die meedoen aan de wedstrijd vaak vrij geroosterd, zodat ze onbeperkt kunnen oefenen. Wij moeten het hebben van de vrije weekenden en avonden.”

Deel 1 en 2 waarin Mark Plaating en Gerard Vreugdenhil worden geïntroduceerd zijn op onze website te vinden. 

 

Altijd op de hoogte blijven?