Coupe du monde de la Boulangerie: Roel Tegels

Foto: Michelle de Koning

Zondag 12 januari is het zover: het Nederlandse Boulangerieteam staat dan in de finale van de prestigieuze ‘Coup du monde de la Boulangerie’ tijdens Europain. Het team, dat het moet opnemen tegen twee Europese en negen niet-Europese teams, bestaat uit broodbakker Mark Plaating, viennoiserie-professional Gerard Vreugdenhil en patissier Roel Tegels. In dit derde artikel over het Nederlandse Boulangerieteam laten we Roel Tegels aan het woord.

Roel Tegels (38) zal het showstuk maken. Dit jaar moet het stuk te maken hebben met het thema ‘muziek’. En er zijn nog meer voorwaarden. Roel: “Je moet aan bepaalde maten voldoen. Zo moet het showstuk minimaal 160 centimeter hoog en 110 centimeter breed zijn. Ook moet ik er 60 sandwiches in verwerken. Daarnaast heb ik een kleurenpalet. Ik mag dus bijvoorbeeld geen paars gebruiken, zoals Mark doet met het tijgerpapje.” Voor de kwalificatiewedstrijd maakte de patissier een ouderwetse platenspeler op een klein antiek tafeltje. “In principe gebruik je alle ingrediënten waar je ook brood van maakt. Het showstuk is echter niet eetbaar. We gebruiken ook andere ingrediënten als kurkuma en koolstof.”

Ouderwetse platenspeler

In tegenstelling tot Mark en Gerard, begint Roel niet in de bakkerij. “Ik ga eerst zitten, ideeën bedenken, ik speur het internet af op zoek naar inspiratie. Vervolgens maak ik een showstuk van karton. Vanaf daar kan ik het verder gaan ontwikkelen.” Voor de ouderwetse platenspeler die Roel tijdens de voorronde maakte, kocht hij een hoorn op Marktplaats, die hij vervolgens als mal gebruikte. Of hij de hoorn ook mee naar Parijs neemt, wil hij nog niet zeggen. De vorm van het definitieve showstuk dat Roel tijdens de competitie zal maken, houdt hij zo lang mogelijk geheim.

Vakgenoten uit de hele wereld

Voor Roel is de deelname aan de‘Coupe du monde de la Boulangerie’ een erkenning, maar ook een leerproces. “Het BoulangerieTeam biedt mij de mogelijkheid om op hoog niveau iedere keer weer bij te leren. Het mooie van de wedstrijden waar ik aan meegedaan heb, is dat je met je enthousiaste vakgenoten uit de hele wereld in aanraking komt en elke keer weer nieuwe ideeën opdoet.” Die internationale strijd is leerzaam, maar ook gevaarlijk. Want in Parijs zijn vooral de Aziaten geduchte concurrenten. “In Azië worden bakkers die meedoen aan de wedstrijd vaak vrij geroosterd, zodat ze onbeperkt kunnen oefenen. Wij moeten het hebben van de vrije weekenden en avonden.”

Deel 1 en 2 waarin Mark Plaating en Gerard Vreugdenhil worden geïntroduceerd zijn op onze website te vinden. 

 

Dossiers
Lees ook
Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Vanwege de coronamaatregelen ging de eindpresentatie van de afgestudeerde patissiers van het Summa College in Eindhoven niet door. Dankzij Arthur en Doris de Rouw zijn de showstukken van vijf van deze eindexamenstudenten toch te bewonderen. In de etalage van patisserie De Rouw staan de chocolade showstukken waar de vijf studenten maanden mee bezig zijn...

François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

Woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dit tien jarig jubileum laat zijn huidge werkgever het Bakery Institute niet ongemerkt voorbij gaan.

Europain 2020 - Van de helden van nu tot de winkel van de toekomst

Europain 2020 - Van de helden van nu tot de winkel van de toekomst

38230 bezoekers trokken langs de 452 exposanten die hun laatste vindingen presenteerden. Van winkelinrichting tot verpakkingen en producten. We zagen geen grote vernieuwingen, maar troffen wel mooie producten en inspirerende ideeën.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...