Coupe du monde de la Boulangerie: Gerard Vreugdenhil

11 januari 2020

Zondag 12 januari is het zover: Het Nederlandse Boulangerieteam staat dan in de finale van de prestigieuze ‘Coup du monde de la Boulangerie’, gehouden op het Franse Europain. Het team, dat het moet opnemen tegen twee Europese en negen niet-Europese teams, bestaat uit broodbakker Mark Plaating, viennoiserie professional Gerard Vreugdenhil en patissier Roel Tegels. In dit deel: Gerard Vreugdenhil.

Gerard Vreugdenhil (33) is geen onbekende in de wedstrijdwereld van de bakkerijbranche. Al sinds 2003 doet hij mee aan competities. Zijn eerste wedstrijd was op het VMBO, waar hij kampioen ‘Brood en Banket’ werd. In 2011 won hij de ‘Coupe de la Boulangerie’, gehouden in Wageningen. Ook werd hij in 2015 eerste op het EK Boulangerie in Nantes. Nu staat de volgende uitdaging voor de deur: de ‘Coup du monde de la Boulangerie’. Gerard gaat zich bezig houden met de viennoiserie.

Twee procent marge

Net als de categorie brood waar Mark Plaating mee aan de slag gaat, kent de viennoiserie ook vaste onderdelen. Gerard: “Eén daarvan is de croissant. Uiteraard moet dit product ook weer aan veel voorwaarden voldoen. Het streefgewicht is bijvoorbeeld 60 gram en we hebben maar een marge van twee procent.” Net als de rest van het team, begon Gerard dan ook op tijd met het voorbereiden van de wedstrijd. Een onderdeel waar lastiger voor te oefenen is, is de mysterybox. Ook Gerard moet hiermee aan de slag. “Daarnaast is er een vrij onderdeel, wat onder meer bestaat uit een getoerd gerezen product. Hier kan ik mijn eigen creativiteit op loslaten.” De jury zal de producten vervolgens beoordelen op het uiterlijk van de producten, maar ook de werkwijze en het gebruik van nieuwe technieken worden meegenomen in de beoordeling.

Gerard is blij dat hij deel mag uitmaken vanhet Nederlandse BoulangerieTeam. “Het oefenen, het leren en de spanning van de wedstrijden vind ik – zoals wij Westlanders dat zeggen –  ‘Helemaal goud!’. Ik heb veel meegedaan met vakwedstrijden om ervaring op te doen. Nu zit ik al enige tijd in het BoulangerieTeam en wil mezelf blijven ontwikkelen. Elke keer weer een nieuwe uitdaging aangrijpen.”

Dit is deel twee in de serie over de leden van het Nederlandse Boulangerieteam. Eerder verscheen deel I waarin Mark Plaating aan het woord is. In deel 3 maakt u kennis met Roel Tegels.

Altijd op de hoogte blijven?