Coronacrisis zorgt voor meer professionele bakkers

11 mei 2021 Mischa Brendel

Dit jaar kwamen er maar liefst 185 nieuwe brood- en banketbakkers bij. Dit blijkt uit cijfers van BoldData. Een belangrijke oorzaak is waarschijnlijk de tweede coronagolf.

Verreweg de meeste van deze nieuwe ‘brood- en banketbakkers’ die zich bij de KvK inschreven, runnen hun bakkerij vanuit huis (83 %). Met deze nieuwe inschrijvingen steeg het totaal aantal ingeschreven brood- en banketbakkers met 6 % naar 3.190. Om dit getal enigszins in perspectief te zetten: dat zijn meer nieuwe inschrijvingen dan de afgelopen vier jaar bij elkaar opgeteld.

Deze sterke stijging komt volgens Daan Wolff van BoldData vooral door de coronacrisis: “Een stijging in een traditionele branche in zo’n korte periode komt normaal niet voor. Het lijkt erop dat door de lockdown veel Nederlanders van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Als we inzoomen op het soort bedrijfjes zien we onder de nieuwe bakkers veel taartenmakers. Ook vegan en glutenvrij bakken is populair.”

Altijd op de hoogte blijven?