Coronacrisis zorgt voor meer professionele bakkers

brood bakken

Dit jaar kwamen er maar liefst 185 nieuwe brood- en banketbakkers bij. Dit blijkt uit cijfers van BoldData. Een belangrijke oorzaak is waarschijnlijk de tweede coronagolf.

Verreweg de meeste van deze nieuwe ‘brood- en banketbakkers’ die zich bij de KvK inschreven, runnen hun bakkerij vanuit huis (83 %). Met deze nieuwe inschrijvingen steeg het totaal aantal ingeschreven brood- en banketbakkers met 6 % naar 3.190. Om dit getal enigszins in perspectief te zetten: dat zijn meer nieuwe inschrijvingen dan de afgelopen vier jaar bij elkaar opgeteld.

Deze sterke stijging komt volgens Daan Wolff van BoldData vooral door de coronacrisis: “Een stijging in een traditionele branche in zo’n korte periode komt normaal niet voor. Het lijkt erop dat door de lockdown veel Nederlanders van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Als we inzoomen op het soort bedrijfjes zien we onder de nieuwe bakkers veel taartenmakers. Ook vegan en glutenvrij bakken is populair.”

Dossiers
Lees ook
Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.

‘Ik krijg veel vrijheid’

‘Ik krijg veel vrijheid’

Merle van ’t Oever (19) heeft net haar opleiding afgerond, werkt bij de Stadsbakker in Zwolle en wil ooit haar eigen zaak starten. “Over vijf jaar ben ik rond de 25, dat vind ik wel een mooie leeftijd om mijn eigen patisserie te hebben.”

Bedrijven kampen met tekort personeel

Bedrijven kampen met tekort personeel

Treinen die niet kunnen rijden, restaurants en winkels die de openingstijden moeten aanpassen, schoolklassen die naar huis worden gestuurd. Allemaal vanwege een tekort aan personeel. Een kwart van de Nederlandse bedrijven kampt hiermee.