Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Bakery_Unsplash

Foto: Unsplash

Consumenten zijn tijdens de coronacrisis meer gaan kopen bij de lokale versspecialist.  Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat bij slagers de omzet met 36 procent groeide en bij groenteboeren met 40 procent. Voor bakkers was dit 16 procent. Dat meldt de NOS.

De onderzoekers van Gfk bekeken het koopgedrag van 10.000 huishoudens in de maanden april, mei en juni. In die maanden pakten de lokale versspecialisten weer wat marktaandeel terug van de grote supermarkten. De oorzaak wordt gezocht in de coronacrisis.

Coronacrisis

Voor de coronacrisis kochten veel consumenten alles bij de supermarkt vanwege het gemak. In de coronacrisis veranderde dit. Mensen zaten veel thuis en konden niet naar de horeca. Dus koos de consument ervoor om thuis te genieten. "Dat genieten wordt beter ingevuld door de speciaalzaak dan door de supermarkt", zegt GfK-onderzoeker Joop Holla tegen NOS.

Ook Inga Blokker, directeur van The Food Research Company, zoekt de verklaring in de behoefte aan genietmomentjes. Daarnaast wijst zij erop dat veel mensen in coronatijd liever niet naar de supermarkt gingen vanwege de drukte. Ook heerste tijdens de lockdown heel erg de gedachte om lokale ondernemers te steunen.

Wegvallen derde kanaal

De meeste versspecialisten zagen de afgelopen maanden meer klanten. Maar daartegenover staat dat ze ook omzet uit het derde kanaal misliepen. Denk aan het wegvallen van catering en bestellingen van de horeca. Bakkersbrancheverenging NBOV meldde eind juli nog dat bakkers nog steeds kampen met omzetverlies door het wegvallen van de omzet uit het derde kanaal.

Na de coronacrisis

De grote vraag is natuurlijk of deze klanten ook na de coronacrisis de lokale versspecialist blijven vinden. "Het zou heel mooi zijn als de slager en de groenteboer in de afgelopen maanden aan de consument hebben kunnen laten zien waarom zij belangrijk zijn. Maar ik denk dat de supermarkt het primaire kanaal blijft", zegt Blokker tegen de NOS. Zij denkt dat versspecialisten moeten inspelen op het gemak van de supermarkt en het bijzondere van een speciaalzaak.

Bron: NOS / NBOV

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Ondernemers krijgen langer de tijd om belastingschuld af te lossen

Ondernemers krijgen langer de tijd om belastingschuld af te lossen

Ondernemers die wegens corona uitstel van betaling van belastingen hebben gekregen, krijgen langer de tijd om hun opgebouwde belastingschuld af te lossen. Zij krijgen nu 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen en hoeven pas vanaf 1 juli 2021 terug te betalen. Daarnaast kunnen ondernemers die al eens uitstel hebben aangevraagd, hun...

Jan Linders Beste supermarkt in brood

Jan Linders Beste supermarkt in brood

Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen leden op om tweede lockdown te voorkomen

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen leden op om tweede lockdown te voorkomen

Het gaat niet goed met de coronacijfers. Het aantal besmettingen neemt sterk toe en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom roepen VNO-NCW en MKB-Nederland hun leden op om er alles aan te doen om een tweede lockdown te voorkomen.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...