Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen tegen voedselverspilling

6 juli 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Verschillende bakkersorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven willen gezamenlijk werk maken van een efficiëntere broodketen. Hiermee hopen zij verspilling van brood tegen te gaan.

In Nederland worden dagelijks zo’n 700.000 broden per dag teveel gebakken, blijkt uit cijfers van o.a. Voedingscentrum en de Universiteit Wageningen. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook bij supermarkten gaat ongeveer 8% van het brood retour, waarna het wordt verwerkt tot veevoer. Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden wil, onder de vlag van het Circular Food Center, werken aan een efficiëntere broodketen, van graankorrel tot broodtrommel, door retourstromen te voorkomen. Deelnemers bij de start van het cluster zijn Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is kartrekker.

Oplossingen

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel.”

Consumentencampagne

Daarnaast valt bij consumenten nog heel veel winst te behalen. Daarom lanceerde Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met het Voedingscentrum eerder een brede consumentencampagne om broodverspilling thuis te voorkomen. De stickers met ‘Eet jij ook elke boterham?’ op broden en andere uitingen uit de campagne worden een aantal keer per jaar ingezet in samenwerking met bakkers en supermarkten.  

Over het Circular Food Center

‘Voorkomen en verwaarden van retourstromen binnen de broodsector’ is het tweede cluster binnen het Circular Food Center. Vorig jaar ging het cluster rondom een circulaire, dierlijke eiwitketen van start. Het Circular Food Center is een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens in CHV Noordkade in de gemeente Meierijstad. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?