Chocolaterie. - Hidde de Brabander

Chocolaterie - Hidde de Brabander_boekcover

Net als het eerste boek Patisserie. eindigt ook de naam van deze uitgave op een punt: Chocolaterie. Maar het had van mij Chocolaterie! mogen heten. Natuurlijk is het niet het eerste uitgebreide boek over chocolade maar dit is echt wel de overtreffende trap wat mij betreft.

Hidde de Brabander beschrijft de geschiedenis van chocolade ruim voor het begin van onze jaartelling tot en met de nieuwste ontdekkingen zoals Ruby van Callebaut en pure chocolade zonder geraffineerde suiker van Nestlé. Niet per se noodzakelijke kennis voor het (dagelijkse) gebruik van chocolade, maar wel tekenend voor zijn liefde voor het product. “In mei 2019 mocht ik mijn inmiddels twintigjarige loopbaan als banketbakker bezegelen met de titel Meester Patissier. Door dit examen had ik verschillende verhaallijnen en symboliek verweven. Maar de meest tastbare was wel het gebruik van cacao en chocolade in elke bereiding of techniek. Ik probeerde zo mijn liefde te tonen voor deze waanzinnige grondstoffen”, aldus Hidde de Brabander in zijn voorwoord. En dat tonen van die liefde zet hij in dit boek voort.

Na de geschiedenis volgt het hoofdstuk ‘tree to bar’ waarin alle soorten cacaoplanten en producerende landen aan bod komen. Met smaakaanduidingen, verwerkingsmethoden en het belang van de industrie voor het desbetreffende land. Bewustwording en verantwoordelijkheid is ook een hoofdstuk dat niet mag ontbreken in een boek over een product dat bekend staat om misstanden in de productie zoals slavernij en kinderarbeid. Hij geeft eerlijk aan dat hij ook niet gelijk helemaal is omgeslagen richting duurzame chocolade, “maar door je te verdiepen in de herkomst van de cacao en ook de maker van de reep, komen we al een heel eind vooruit. Ik zeg: Geniet meer, ga voor beter”.

Voor iedereen die niet kan wachten om aan de slag te gaan, biedt dit boek na alle theorie heel veel praktijk. Het boek heeft een formulier om te noteren wat je proeft en gaat daarna van tempereren en bereidingstechnieken (onderverdeeld in soorten chocolade) naar inspiratierecepten. Van zelf chocolades en repen maken tot macarons, brownies en biscuits. Crèmes, ganaches, anglaises, ijs, suikerwerk, snoepjes en glacages; elk hoofdstuk begint met een duidelijke stap-voor-stap uitleg over bereidingswijze en wordt gevolgd door recepten. Het taalgebruik van het boek is soms misschien een beetje populair, maar het past bij het enthousiasme van De Brabander. En de foto’s van Remko Kraaijeveld zijn prachtig (zie ook zijn fotografietips op pag. 34 van Bakkers in bedrijf 8-2019). Alles bij elkaar een heel nuttig en praktisch boek, om te lezen en te gebruiken bij allerlei bereidingen in de bakkerij. Voor de amateur, leerling en gevorderde bakker. Kortom Chocolaterie met een uitroepteken.

Chocolaterie. van Hidde de Brabander is verkrijgbaar bij Boek-plus.nl, de online boekhandel die meer dan 70.000 titels binnen 24 uur kan leveren, zonder verzendkosten.

Titel: Chocolaterie. | ISBN: 9789021572574 | Prijs: 39,99

Dossiers
Lees ook
Thema World Chocolate Masters: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE

Thema World Chocolate Masters: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE

Het nieuwe thema voor de World Chocolate Masters is bekend: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Het thema geeft een dualiteit weer: voor sommige is dit het einde van de wereld (zoals we die kennen) en voor anderen is dit het einde van de wereld. Hoe morgen zal smaken, eruit zal zien en voelen in de chocoladewereld, daar moeten de chocolatiers invulling aan...

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Zodra je de deur binnenstapt, wil je ergens gaan zitten met een krantje, een lekker bakkie en een bonbon. En dat was precies de bedoeling van de nieuwe inrichting van Chocolaterie Pierre in de Hoofdstraat in Hillegom. “We hebben goed gekeken naar het gevoel dat de betere hotels hun gasten geven”, vertellen Gert en Karin van Soest.

Mediterraneo - Jacques Meerman

Mediterraneo - Jacques Meerman

Waar komt het eten vandaan wat wij vandaag de dag op ons bord hebben? Jacques Meerman gaat aan de hand van historische documenten op zoek naar de herkomst van ons eten.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...