Chocolade verkopen op een toeristeneiland

24 april 2020
“We blijven open zolang dat van de overheid mag” (foto: Pieter de Vries, Evelien van de Wetering).

In 2012 ruilden Nanne Jan en Lia Stienstra hun banketbakkerszaak in Friesland in voor een chocolaterie op Texel. Waar ze eerder alleen in ‘blessuretijd’ aan chocolade werkten, kunnen ze nu volledig gaan voor hun passie. Met succes, liefhebbers weten De Texelse chocolaterie intussen prima te vinden.

Hoe is het om te werken op een toeristeneiland, heeft dat veel invloed op jullie werk?

“Niet in de zin van hoog- en laagseizoen, want sinds de meeste campings zijn veranderd in vakantieparken met huisjes, zijn we het hele jaar redelijk bezet. Er zit natuurlijk wel wat fluctuatie in. Zo zijn de mei- en herfstvakantie voor ons de pieken. Vooral bij minder mooi weer willen mensen graag even naar buiten om wat lekkers te halen. Vanaf 6 januari is het even wat minder druk. Dan gaan we vijf weken dicht. Vlak voor Valentijn gaan we weer open en dan hebben we op zo’n februaridag meteen een redelijk aantal klanten. De rest van het jaar zijn we flink bezig. Gelukkig is chocolade een flexibel product, dus bepaalde dingen kun je goed op voorraad maken, zoals onze schaapjes en vuurtorens van massieve chocolade. Gevulde producten, zoals bonbons, kun je maar 5 of 6 weken bewaren (voor de klant: 2 à 3 weken). Die kun je niet lang van tevoren maken, maar ze lopen het hele jaar door goed. Soms komen mensen speciaal naar het eiland om ‘even’ een kilo’tje bonbons op te halen.”

Meer weten over De Texelse chocolaterie? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 3-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal slechts € 39,99 ex. btw voor het eerste jaar!

 

Altijd op de hoogte blijven?