Foto: Cargill

Het Amerikaanse voedings- en landbouwconcern Cargill gaat de chocoladefabriek in het Belgische Kalmthout uitbreiden met een vijfde productielijn voor 'gourmetproducten' en nieuwe chocoladetanks. Hiervoor trekt het bedrijf 3,5 miljoen uit. De uitbreiding moet eind 2020 gereed zijn, meldt Confectionery Production.

De fabriek is de voormalige vestiging van het chocoladebedrijf Smet, een Belgische producent van chocolade- en snoepversieringen. Cargill nam dit bedrijf in 2019 over om de positie te verbeteren in de gourmetsector met klanten als artisanale chocolatiers, bakkerijen, horecazaken en foodservicebedrijven. Het is een van de drie chocoladefabriek van Cargill in België. De andere twee staan in Antwerpen en Moeskroen.

"Deze investering versterkt het uitgebreide aanbod aan gourmet chocolade dat we hebben verworven met de aankoop van Smet in 2019", zegt Inge Demeyere, algemeen directeur van de chocoladeactiviteiten van Cargill in Europa. "Met het complementaire aanbod van Veliche Gourmet en Smet-decoraties bieden we onze klanten extra keuze en voldoen aan de toegenomen vraag in het gastronomische segment, inclusief onze industriële klanten."

Cargill

De oorsprong van het Amerikaanse Cargill ligt in de graan- en agrosector. Vanaf 1979 heeft het bedrijf ook een dominante positie in de cacao en chocoladesector verworven. Sinds 2003 is Cargill actief in Europa, met de koop van de fabriek in Moeskroen. De fabriek vormt het hart van de chocolade activiteiten van Cargill in Europa. 

Het bedrijf is in totaal actief in zeventig landen en heeft 160.000 medewerkers op de loonlijst. In de drie Belgische chocoladefabrieken werken ruim 300 mensen. Inmiddels behoort Cargill na Barry Callebaut tot de grootste chocoladefabrikanten van de wereld. Met een serie overnames en de ontwikkeling van een mondiaal handelsnetwerk heeft het bedrijf controle over de gehele keten, van boon tot reep zoals dat heet.

Eind 2019 bezocht onze redactie de Cargill fabriek in Moeskroen. Abonnees van Bakkers in bedrijf kunnen dit artikel online teruglezen of in Bakkers in bedrijf 9-2019. Ook abonnees van Vakblad IJs kunnen het artikel online teruglezen of in Vakblad IJs editie 48. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Bakkers in bedrijf of op Vakblad IJs!

Altijd op de hoogte blijven?