Burgemeester opent bakkerschool Curio

20 november 2020
Foto: Curio

Burgemeester Paul Depla van Breda verrichtte donderdag 19 november de officiële opening van de nieuwe locatie van de bakkersopleiding van Curio. Hij deed dit samen met meester patissier Hidde de Brabander en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings. Het nieuwe gebouw staat symbool voor de wijze waarop het mbo-onderwijs bij Curio wordt verzorgd: zo dicht mogelijk op de praktijk.

Bij de ludieke openingshandeling kwam een sleutel tevoorschijn uit een prachtig chocoladewerk, gemaakt door studenten van de opleiding patisserie. Met de sleutel openden Depla en Den Brabander één lokaal, symbool staand voor het hele gebouw. Depla: "Wat een fantastisch mooi gebouw dat hier speciaal voor de bakkersopleiding is opgezet. Het laat de studenten echt kennismaken met de praktijk van dit prachtige vak! Het is een bijzondere aanwinst binnen het schoolaanbod in Breda. De bakkersbedrijven in de regio zullen hier blij mee zijn. Zelf wilde ik als kind ook bakker worden. Bij het zien van dit lokaal leeft dat gevoel toch stiekem weer een beetje op."

Moderne bakkerij

Het nieuwe schoolgebouw is een aanwinst voor de regionale bakkersbranche. In het gebouw zijn de meest innovatieve apparatuur en materialen gebruikt, die de studenten ook zullen aantreffen in modernste bakkerijen. Daarnaast is het pand duurzaam gebouwd: een groot deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. De Brabander: "Een beroepsopleiding heeft meerwaarde als hij aansluit op de echte praktijk. En dat is hier zeker het geval. Dat maakt deze locatie ook geschikt voor bakkersbedrijven die hun medewerkers verder willen laten leren. Alle reden dus om trots te zijn op dit gebouw."

Innovatie

Het gebouw staat nu op hetzelfde terrein als de opleidingen Groen en Dier. Dat is bewust gedaan: binnen Curio werken diverse opleidingen samen aan het concept ‘van grond tot mond’. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als duurzaamheid, innovatie en gezondheid in de productie van voeding. Neutelings: "De bakkersschool innoveert, net als Curio. Wij hebben de enige bakkersopleiding in de verre omtrek. We hebben dus wat waar te maken en dat maakt dit gebouw zeker mogelijk."

De studenten brood en banket gebruiken het gebouw al sinds het voorjaar, steeds natuurlijk binnen de geldende coronamaatregelen. Vanwege diezelfde maatregelen ging de geplande opening destijds niet door. Zo’n mooie mijlpaal wil Curio echter niet voorbij laten gaan. Docenten en studenten waren dan ook trots dat de burgemeester van Breda en topkok Den Brabander aanwezig wilden zijn in hun nieuwe school.

Altijd op de hoogte blijven?