Burgemeester opent bakkerschool Curio

Curio_opening Bakkersopleiding

Foto: Curio

Burgemeester Paul Depla van Breda verrichtte donderdag 19 november de officiële opening van de nieuwe locatie van de bakkersopleiding van Curio. Hij deed dit samen met meester patissier Hidde de Brabander en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings. Het nieuwe gebouw staat symbool voor de wijze waarop het mbo-onderwijs bij Curio wordt verzorgd: zo dicht mogelijk op de praktijk.

Bij de ludieke openingshandeling kwam een sleutel tevoorschijn uit een prachtig chocoladewerk, gemaakt door studenten van de opleiding patisserie. Met de sleutel openden Depla en Den Brabander één lokaal, symbool staand voor het hele gebouw. Depla: "Wat een fantastisch mooi gebouw dat hier speciaal voor de bakkersopleiding is opgezet. Het laat de studenten echt kennismaken met de praktijk van dit prachtige vak! Het is een bijzondere aanwinst binnen het schoolaanbod in Breda. De bakkersbedrijven in de regio zullen hier blij mee zijn. Zelf wilde ik als kind ook bakker worden. Bij het zien van dit lokaal leeft dat gevoel toch stiekem weer een beetje op."

Moderne bakkerij

Het nieuwe schoolgebouw is een aanwinst voor de regionale bakkersbranche. In het gebouw zijn de meest innovatieve apparatuur en materialen gebruikt, die de studenten ook zullen aantreffen in modernste bakkerijen. Daarnaast is het pand duurzaam gebouwd: een groot deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. De Brabander: "Een beroepsopleiding heeft meerwaarde als hij aansluit op de echte praktijk. En dat is hier zeker het geval. Dat maakt deze locatie ook geschikt voor bakkersbedrijven die hun medewerkers verder willen laten leren. Alle reden dus om trots te zijn op dit gebouw."

Innovatie

Het gebouw staat nu op hetzelfde terrein als de opleidingen Groen en Dier. Dat is bewust gedaan: binnen Curio werken diverse opleidingen samen aan het concept ‘van grond tot mond’. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als duurzaamheid, innovatie en gezondheid in de productie van voeding. Neutelings: "De bakkersschool innoveert, net als Curio. Wij hebben de enige bakkersopleiding in de verre omtrek. We hebben dus wat waar te maken en dat maakt dit gebouw zeker mogelijk."

De studenten brood en banket gebruiken het gebouw al sinds het voorjaar, steeds natuurlijk binnen de geldende coronamaatregelen. Vanwege diezelfde maatregelen ging de geplande opening destijds niet door. Zo’n mooie mijlpaal wil Curio echter niet voorbij laten gaan. Docenten en studenten waren dan ook trots dat de burgemeester van Breda en topkok Den Brabander aanwezig wilden zijn in hun nieuwe school.

Dossiers
Lees ook
Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Marc en Remien Oonk van Banketbakkerij Oonk hebben hun winkel en lunchroom in Glanerbrug verbouwd. Het echtpaar heeft een open chocolaterie/ ijsmakerij aan het pand toegevoegd en in de winkel is zelfbediening ingevoerd. Sinds de heropening is de omzet met meer dan dertig procent gestegen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

In september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties de gesprekken over een nieuwe cao voor het bakkersbedrijf. 17 november kwamen de partijen opnieuw samen. Het resultaat van dit overleg wordt voorgelegd aan de achterban.

'Ik miste het bakkersvak enorm'

'Ik miste het bakkersvak enorm'

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 3 met Joey Maartense.

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...