Bugemeester Buma en Gina Tromp (foto Tom Coehoorn)

De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma, bezocht 10 september de productielocatie van Royal Steensma in deze gemeente. Tijdens zijn bezoek kreeg Buma 'college' over de Friese oranjekoek, kreeg een rondleiding door de fabriek en werd bijgepraat over de ontwikkeling van het Bakery Sweets Center.

Waarom heet de Friese, provinciale traktatie ‘oranjekoek’, maar is deze roze van kleur? Deze vraag kreeg burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden onlangs gesteld, maar hij moest het antwoord schuldig blijven. Koren op de molen voor Rimmert de Jong, algemeen directeur van Royal Steensma, producent van de grondstoffen voor oranjekoek. Hij weet het antwoord wél en gaf Buma tijdens een bezoek aan de productielocatie in Leeuwarden een masterclass.

“De naam van oranjekoek refereert naar de oranjesnippers die in het koekdeeg zijn verwerkt”, valt De Jong meteen met de deur in huis, wanneer hij en Buma vakkundig een door banketbakkerij De Korenbloem in Sneek gebakken variant van de oranjekoek proeven en ‘ontleden’. “Dat zijn gekonfijte, fijne stukjes sinaasappelschil: toevallig één van onze specialiteiten”, wijst De Jong. “Een goede banketbakker voegt deze snippers toe aan het deeg voor oranjekoek, waardoor deze zijn specifieke smaak krijgt. Je ziet de snippers meestal niet als consument, maar je próeft ze wel! Royal Steensma is het enige bedrijf in de wereld dat deze gekonfijte schilstukjes maakt. Onze konfijterij in Franeker is er in gespecialiseerd.”

Oud recept

Volgens de Royal Steensma-directeur is Van Haersma Buma niet de eerste en ook zeker niet de laatste die door de roze kleur van oranjekoek op het verkeerde been wordt gezet. “Die roze laag is de fondant”, legt hij uit. “Maar dat heeft niets met de naam te maken.” De Jong maakte studie van de oorsprong van oranjekoek en traceerde een recept uit 1753 waar al over oranjesnippers wordt gerept. “Anderen wijzen op de Oranje Nassaus die vroeger in Leeuwarden en Heerenveen resideerden en ook deze traktatiekoek aten. Maar wij hechten meer waarde aan de verwijzing naar de schillen”, lacht De Jong.

Na de geschiedenisles met proeverij, nam Buma een kijkje in de fabriek waar plantmanager Grietinus Talsma de burgemeester informeert over de productie van fruitvullingen, jam, gelei en imitatie-chocolade voor taart en gebak.

Bakery Sweets Center

Projectcoördinator Hilco Wagenaar praatte de Leeuwarder bestuurder bij over de ontwikkeling van het Bakery Sweets Center, waar Royal Steensma mede-initiatiefnemer van is. Dit samenwerkingsverband van twintig noordelijke bakkerij- en zoetwarenbedrijven, vakopleidingen, regionale overheden – waaronder de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân – werkt aan toekomstborging door maatgerichte opleidingen te ontwikkelen, onderzoek naar toekomstig brood, banket en snoep te promoten en imago-verbeterende events te organiseren.

“Brood, banket en zoetwaren zijn in onze regio sterk vertegenwoordigd: dat willen we zo houden!”, vertelt Wagenaar. “We werken nu aan plannen voor de komst van een noordelijk ‘clubhuis’ voor onze partners, mogelijk in Leeuwarden. Een ontmoetings- en inspiratieplek voor consumenten, studenten en professionals. Proeven en beleven staan er centraal.”

‘Veel geleerd’

Sybrand van Haersma Buma toonde zich buitengewoon geïnteresseerd en stelde veel vragen. “Ik heb hier vandaag veel geleerd en zal nooit meer vergeten hoe de oranjekoek aan zijn naam komt”, sloot hij het bezoek glimlachend af.

 

Altijd op de hoogte blijven?