BTW-verhoging leidt tot bijna hoogste prijsstijging voeding in 10 jaar

dagelijkse boodschappen_pixabay

In de maand mei werden voedingsmiddelen 3,8 procent duurder, meldt het CBS. Het is bijna de hoogste prijsstijging van voedsel in de afgelopen 10 jaar. In die periode werd het voedsel in totaal 14,5 procent duurder. Groente en fruit werd in 10 jaar in totaal 20 procent duurder, vlees en vis 18 procent en zuivel 16 procent. Brood en granen werden in 10 jaar 11 procent duurder, overige voedingsmiddelen (snoepgoed, sauzen, kruiden) stegen maar 4,9 procent in prijs.

In januari 2019 werd het lage btw-tarief opgetrokken van 6 naar 9 procent. Dat had een opdrijvend effect op de prijsstijging van voedingsmiddelen. In de voorafgaande 10 jaar lieten alleen de maanden april 2019, september 2017 en januari 2013 vergelijkbare stijgingspercentages zien.

Het CBS meldt: "De prijzen van vlees en vis stegen in mei 2019 bijna 5 procent op jaarbasis. Dit is de grootste prijsstijging in bijna anderhalf jaar tijd. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari rond het hoogste niveau in tien jaar tijd. De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar met 3 procent en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan 4 procent duurder. Groente en fruit waren 2,6 procent duurder. De prijzen van groente stegen, terwijl fruit juist goedkoper werd."

Tussen de middag bij de baas eten werd heel veel duurder: 9 procent. 

De prijsstijging ligt flink boven het niveau van de inflatie die op 2,4 procent uitkwam. Oorzaak van de stijging? De verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 procent, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Van Mulligen: "Zonder die maatregel was de prijsstijging maar 0,9 procent geweest."

Nederlandse huishoudens geven 10 procent van hun consumptieve bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Daarvan gaat 25 procent naar vlees en vis, en 22 procent naar groente en fruit. 

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat.

Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

De partnerbijeenkomst van de Food Innovation Academy (FIA) vond op 9 mei plaats in het in aanbouw zijnde pand aan de Industrieweg waarin het ‘praktijk- en inspiratiehuis voor food’ wordt gevestigd in Vlaardingen. Ruim tachtig geïnteresseerden – die zo’n veertig ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheidsinstanties en andere foodpartijen vertegenwoordigen...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...