In Drachten vinden ieder jaar de BakkersVakWedstrijden plaats. Een vast onderdeel is de showtafel met het sierstuk. Deelnemers maken hiervoor de mooiste kunststukken. Om hen meer tijd te geven om het sierstuk te bedenken en te maken, maakt de organisatie alvast het thema bekend. Dit is bruiloft.

De organisatie denkt bij het thema bruiloft vooral aan het feest dat gevierd wordt als twee mensen met elkaar in het huwelijk treden. Ieder land, religie en bevolkingsgroep kent hierbij zijn eigen tradities. Deze kunnen dienen als inspiratiebron voor het sierstuk. Denk bijvoorbeeld aan een bruidstaart, het bruidspaar, de ringen, een koets of een bruidsboeket. 

Alles kan en mag, maar het sierstuk moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het mag gemaakt geworden van chocolade, brooddeeg of suikerwerk en moet voor 90 procent uit eetbare producten bestaan. De bakker mag oneetbare onderdelen alleen ter ondersteuning gebruiken. Bakkers dienen er rekening mee te houden dat het sierstuk twee dagen in de zaal staat en niet gekoeld wordt opgeslagen.

De BakkersVakwedstrijden vinden dit jaar plaats op woensdag 13 november in het Fries Congrescentrum in Drachten. De deelnemende bakkers moeten al hun producten dinsdag 12 november inleveren. Het wedstrijdboekje, met daarin alle bijzonderheden over de BakkersVakWedstrijden 2019, wordt dit najaar uitgegeven. 

Altijd op de hoogte blijven?