Brood van de Mennonieten keert terug in Witmarsum

18 november 2019

Ruim een jaar geleden startte Menno de Vries met het zaaien van het oergraan Turkey Red Wheat. Nu zijn de eerste broden van dit graan gebakken. Zaterdag 16 november werd het brood voor het eerst geproefd bij korenmolen De Onderneming. Dat melden verschillende Friese media, zoals de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslan.

Het oergraan is verbonden met de kerkhervormer Menno Simons (1496-1561), die in Witmarsum geboren is. Eeuwenlang moesten zijn volgelingen vanwege hun geloof vluchten. Zij namen steeds de zaden van het graan mee om deze elders te verbouwen.Via Polen, de Oekraïne en Rusland kwam het graan uiteindelijk in het Amerikaanse Ohio terecht. Hier haalde Menno de Vries 70 kilo vandaan en zaaide dit in oktober 2018 in Witmarsum.

Het doel was om het graan weer te verbouwen, te oogsten en te malen in Witmarsum. Voor het malen en bakken werd molenaar Christa Bruggenkamp van korenmolen De Onderneming ingeschakeld. Zij merkte al snel dat het oergraan anders was dan gewoon graan. "Het is heel zacht meel. Er zit veel eiwit in, twee keer zoveel als in gewoon graan. En dan weer bijna geen zetmeel. Dan maak je een heel ander product dan je gewend bent." vertelt ze aan Omrop Fryslan.

Het bakken van het eerste brood mislukte dan ook. Christa moest eerst opzoek naar de juiste manier om het te laten rijzen. Ze kwam erachter dat het deeg het beste direct verwerkt kan worden in plaats van het een dag te laten rijzen. Het resultaat is een ‘smaakvol, ietwat nootachtig brood, wat naar rogge neigt’.

Menno de Vries is van plan om volgend jaar weer een deel van het land in te zaaien met het oergraan. En ook Christa ziet mogelijkheden. “Een echt eigen Witmarsumer streekproduct. Dat is uniek en daar wil ik zeker mee verder gaan.”

 

Altijd op de hoogte blijven?