Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

27 augustus 2019
Foto: Oscar van der Wijk

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Het handgemaakte busbrood wordt volgens de bakker gemaakt met de "alleroudste kneedprocessen, handverwerkt, lang gerezen, en met stilstaande lucht gebakken". Het brood, dat zich kenmerkt door een krokante korst en spekkige kruim, wordt gemaakt in verschillende smaken; natuur en meerzaden,maar tijdelijk tijdens de Zeeuwse weken ook de ‘Hollands Volkoren Zeewaar’.

Het brood is zowel gezond als duurzaam. De gebruikte tarwe en quinoa worden lokaal en duurzaam verbouwd en gemalen in de windmolen te Santpoort.  De quinoa is afkomstig uit de Hoeksche Waard van Boer & zus, het bedrijf van broer en zus Toon en Janna de Geus. De quinoa wordt aan het brood toegevoegd als ‘kookstuk’ met een wateropname van wel vierhonderd procent. Hierdoor blijft het brood op een natuurlijke manier vers.

Het zeewier is afkomstig van Zeewaar, een bedrijf dat zeewier verbouwd in Nationaal Park de Oosterschelde. Het is een duurzaam geteelde royal kombu en is is een 100 procent natuurlijke combinatie van voedingsstoffen en smaak. Deze soort onderscheidt zich in een rijkdom aan vitamines A, E, B12, magnesium, ijzer en calcium. Door de vijfde smaak Umani, voegt bakker van Vessem nog maar heel weinig zout toe. 

Duurzaamheid is belangrijk voor Jos Huijbregts. Een van zijn doelstellingen is om volgend jaar CO2-neutraal te bakken. Daarom wordt de bakkerij voorzien van meer dan 1000m2 high performance zonnepanelen, met een totale opbrengst van meer dan 100.000 kWh.

Bakkers in bedrijf bezocht Jos Huijbregts en zijn bakkerij vorig jaar. Ook toen ging het over duurzaamheid en transparantie op elk gebied. “Ik heb niet de illusie dat ik de wereld beter kan maken”, zei hij toen. “Maar als ik op een dag van de wereld afdonder, wil ik zo min mogelijk belastend zijn geweest. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor volgende generaties.”

Je leest het artikel over Jos Huijbregts en Bakker van Vessem terug in Bakkers in bedrijf 10-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?