Brancheorganisaties: handen ineen voor borging sector

Rondetafelgesprek

BUNNIK – Er is bij de brancheorganisaties NBOV, NVB, NBT en Nebafa duidelijk behoefte om samen te werken als het gaat om het borgen van de bakkerijbranche in de toekomst. Dat blijkt een uit Ronde Tafel-gesprek dat maandag 23 mei is georganiseerd door vakblad Bakkers in bedrijf in samenwerking met Bakkersvak. Het is voor het eerste dat de vier organisaties op het gebied van ambacht, industrie, grondstoffen en bakkerijtechniek op dit vlak officieel met elkaar in gesprek gaan.

Volop beweging

Bakkers in bedrijf en Bakkersvak brachten de partijen bijeen omdat er momenteel veel veranderingen gaande zijn in de sector. De bakkerijbranche is volop in beweging met een consument die steeds grilliger en kritischer wordt, qua aankoopgedrag. Het imago van brood en banket komt daarbij steeds meer en vaker ter discussie te staan. Onder meer gevoed door negatieve publiciteit, discutabele aannames over de gezondheidsaspecten van brood en banket die worden rondgetoeterd in boeken en via de social media, en de opkomst van alternatieven.

Richting bepalen

Deze ontwikkelingen vergen aanpassingsvermogen van iedere bakker: groot en klein. Kennis en kunde en een goed en eerlijk verhaal kunnen vertellen, zijn daarbij van evident belang. Bakkers trekken daarbij onder meer aan de bel bij de brancheorganisaties, die op hun beurt moeten organiseren om hun leden in deze dynamische omstandigheden bij te staan. Lastig daarbij is dat met het wegvallen van het Productschap Akkerbouw als subsidieverstrekker en (daardoor) (mede-)agendabepaler, branchepartijen zoeken naar nieuwe richtingbepalers die centrale branchethema’s en daarbij behorende actieprogramma’s definiëren.

Gespreksonderwerpen

De behoefte om op specifieke branchethema’s samen te werken, is er duidelijk, zo bleek tijdens het Ronde Tafel-gesprek dat plaatsvond in bakkerij/restaurant Vroeg in Bunnik. Gespreksleider is Hanno Spanninga van FoodResult. Gesproken is onder meer over onderwerpen als imago, gezondheid en hoe de consument ook in de toekomst te binden aan onbesproken brood en banket.

Top-5

Afgesproken is om op korte termijn het gesprek opnieuw aan te gaan, om dan te komen tot een top-5 van onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van de sector. Aan de hand van die top-5 willen de NBOV, NVB, NBT en Nebafa bekijken op welke punten er gezamenlijk kan worden opgetrokken. Bakkers in bedrijf en Bakkersvak nemen (wederom) het initiatief  voor het vervolggesprek.

Lees ook
Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de bakkers om met de coronacrisis?

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Ondernemers, overheden en organisaties zien de pogingen tot cybercriminaliteit de laatste tijd flink toenemen. Alertheid kan voorkomen dat u slachtoffer wordt; vooruitdenken ook.

Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

Bakkerspanel: Omzet Nederlandse bakkers daalt met 16 procent

Veel bedrijven hebben het moeilijk vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkers. 16 procent ziet de omzet dalen vanaf het moment dat de coronamaatregelen van kracht zijn. Dat blijkt uit het meest onderzoek van Het Bakkerspanel.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...