Brancheorganisaties: handen ineen voor borging sector

BUNNIK – Er is bij de brancheorganisaties NBOV, NVB, NBT en Nebafa duidelijk behoefte om samen te werken als het gaat om het borgen van de bakkerijbranche in de toekomst. Dat blijkt een uit Ronde Tafel-gesprek dat maandag 23 mei is georganiseerd door vakblad Bakkers in bedrijf in samenwerking met Bakkersvak. Het is voor het eerste dat de vier organisaties op het gebied van ambacht, industrie, grondstoffen en bakkerijtechniek op dit vlak officieel met elkaar in gesprek gaan.

Volop beweging

Bakkers in bedrijf en Bakkersvak brachten de partijen bijeen omdat er momenteel veel veranderingen gaande zijn in de sector. De bakkerijbranche is volop in beweging met een consument die steeds grilliger en kritischer wordt, qua aankoopgedrag. Het imago van brood en banket komt daarbij steeds meer en vaker ter discussie te staan. Onder meer gevoed door negatieve publiciteit, discutabele aannames over de gezondheidsaspecten van brood en banket die worden rondgetoeterd in boeken en via de social media, en de opkomst van alternatieven.

Richting bepalen

Deze ontwikkelingen vergen aanpassingsvermogen van iedere bakker: groot en klein. Kennis en kunde en een goed en eerlijk verhaal kunnen vertellen, zijn daarbij van evident belang. Bakkers trekken daarbij onder meer aan de bel bij de brancheorganisaties, die op hun beurt moeten organiseren om hun leden in deze dynamische omstandigheden bij te staan. Lastig daarbij is dat met het wegvallen van het Productschap Akkerbouw als subsidieverstrekker en (daardoor) (mede-)agendabepaler, branchepartijen zoeken naar nieuwe richtingbepalers die centrale branchethema’s en daarbij behorende actieprogramma’s definiëren.

Gespreksonderwerpen

De behoefte om op specifieke branchethema’s samen te werken, is er duidelijk, zo bleek tijdens het Ronde Tafel-gesprek dat plaatsvond in bakkerij/restaurant Vroeg in Bunnik. Gespreksleider is Hanno Spanninga van FoodResult. Gesproken is onder meer over onderwerpen als imago, gezondheid en hoe de consument ook in de toekomst te binden aan onbesproken brood en banket.

Top-5

Afgesproken is om op korte termijn het gesprek opnieuw aan te gaan, om dan te komen tot een top-5 van onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van de sector. Aan de hand van die top-5 willen de NBOV, NVB, NBT en Nebafa bekijken op welke punten er gezamenlijk kan worden opgetrokken. Bakkers in bedrijf en Bakkersvak nemen (wederom) het initiatief  voor het vervolggesprek.

Lees ook
NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Sociale media:  alles onder controle?

Sociale media: alles onder controle?

Uw medewerker onderhoudt al jaren uw website, webshop en Facebookpagina. Maar wat als hij ziek wordt of een andere baan vindt? Sociale en online­media zijn voor veel bakkerijen inmiddels onmisbare communicatie- en verkoopkanalen. Ga daarom eens na of u het aan ‘de achterkant’ allemaal goed geregeld hebt: op technisch, organisatorisch en juridisch vlak....

Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Maandag 18 januari is het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Ambachtelijke bakkers, banketbakkers en chocolatiers van Nederland zetten hier Happy Saturday tegenover. Zaterdag 23 januari zetten zij hun klanten extra in het zonnetje.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...