Branche organiseert geen nieuwe oliebollenwedstrijd

Oliebollenwedstrijd2

Eerder dit jaar werd bekend dat de AD oliebollenwedstrijd vanaf dit jaar niet meer plaatsvindt. Het NBC, de NBOV en de SAB hebben de mogelijkheden onderzocht om in dit gat te springen. Een nieuwe opzet die aansluit bij de wensen van bakkers en voldoet aan de kwaliteitseisen van een betrouwbaar onderzoek blijkt dit jaar financieel niet haalbaar.

Veel interesse onder bakkers

Rondom de alom bekende AD oliebollentest is altijd rumoer geweest. Het werd gezien als een prachtige promotie voor de bakkers en de oliebol. Echter, de testmethode en vooral de communicatie over verliezers lag regelmatig onder vuur. Uit een poll die het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) en de Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) deze zomer hielden onder 231 bakkers, bleek dat 70 procent een nieuwe opzet van een oliebollenwedstrijd ziet zitten. Reden voor de drie partijen om de wensen van de bakkers verder in kaart te brengen en de haalbaarheid van een nieuwe opzet te beoordelen.

Een nieuwe opzet

Bakkers gaven aan vooral behoefte te hebben aan een transparante en betrouwbare test en veel positieve landelijke media-aandacht. Dit resulteerde in een opzet met drie testronden (twee rondes consumentenkeuring via een gerenommeerd testbureau en een vakkeuring uitgevoerd door experts van NBC) ondersteund met een stevig promotieplan. Een mooi maar omvangrijk plan om de oliebol een vernieuwd platform te bieden en bakkers in de schijnwerpers te zetten.

Geen oliebollentest dit jaar

Een uitgebreide betrouwbare test uitvoeren en goed uitpakken met promotie is kostbaar. Naast de eigen financiële bijdragen van de initiatiefnemende partijen, bleek dat er helaas onvoldoende draagvlak is om de kosten van dit project te dragen. Het plan uitkleden was geen optie, omdat dat ten koste zou gaan van de beoogde kwaliteit van de opzet en de landelijke media-aandacht. Vandaar de conclusie: vanuit NBC, NBOV en SAB wordt namens de branche dit jaar geen oliebollenwedstrijd georganiseerd.

En nu?

Geen opzet rondom oliebollen dit jaar, betekent natuurlijk niet automatisch dat er geen promotiemogelijkheden voor oliebollen zijn dit jaar. Er zijn verschillende (lokale) wedstrijden waar ondernemers aan kunnen deelnemen. Heeft u vragen of opmerkingen n.a.v. dit bericht? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw oliebol in de spotlight te zetten? Neem dan contact op met de SAB via info@ambachtelijkebakkerij.nu.

Lees ook
Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Cool

Cool

Als ik dit schrijf, hoopt wintersportend Oostenrijk dat er nog wat sneeuw bijvalt, omdat het daar te warm is en het seizoen nog niet ten einde loopt. In Nederland zijn we juist blij met de warmere dagen – goed voor de ijsverkoop in onze branche.

Tien jaar zoutreductie

Tien jaar zoutreductie

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient de selecte...

Brood bakker Utrecht

Brood bakker Utrecht

In deze zelfstandige functie produceer je in teamverband de mooiste broodproducten. Door de verschillende afzetkanalen wordt er gedurende hele dag door gewerkt.

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

De werkzaamheden bestaan uit het produceren van zowel brood- als banketproducten.