Brabantsche Worstenbroodjes lanceert 100% plantaardig worstenbroodje

13 maart 2019

Op Bakkersvak 2019 lanceerde Brabantsche Worstenbroodjes het allereerste vegan-worstenbroodje. Dit nieuwe worstenbroodje wordt op authentieke wijze met de hand gerold. De vegetarische vulling is smeuïg, biedt structuur en is gekruid met de traditionele Brabantse kruidenmix. 

Remco Beekman, eigenaar van Brabantsche Worstenbroodjes, is pionier in de ontwikkeling van vele smaakvarianten worstenbroodjes. Naast het bereiden van traditionele worstenbroodjes met verantwoord gehakt bracht hij diverse nieuwe smaken op de markt: van pittige sambal- en kip tot aspergeworstenbroodjes.

Met de vegan-variant wil Beekman een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de vleesconsumptie. "Ik ben verzot op worstenbrood en ben uit liefde voor deze Brabantse lekkernij mijn bedrijf begonnen. Maar ik vind het ook van groot belang dat we minder vlees eten met z’n allen; voor onze eigen gezondheid, dierenwelzijn en onze planeet. Innovatieve en hoogwaardige plantaardige producten dragen hier zeker aan bij."

Het vegan-worstenbroodje is een co-creatie van Brabantsche Worstenbroodjes, studenten Food Innovation van de HAS uit ’s-Hertogenbosch en Labeij Food Products uit Rosmalen. In het worstenbroodje zijn onder meer tarwegluten en tarwe-eiwitten verwerkt. "Een belangrijk vereiste was een goede structuur van de vulling. Door eindeloos te variëren en experimenteren met de vulling en het deeg hebben we het perfecte broodje ontwikkeld. Het uiterlijk, de smaak en bite zijn nauwelijks te onderscheiden van een traditioneel worstebroike", aldus Beekman.

Beekman gelooft dat zijn plantaardige worstenbroodjes in een groeiende behoefte voorzien. "Een grote groep vegetariërs, veganisten en flexitariërs heeft al jaren enorme interesse in een vega(n)variant van het worstenbroodje. Onze innovatie wilden we echter pas op de markt brengen als we écht 100% tevreden waren. De lat is hoog gelegd door minstens gemiddeld een 8 te willen scoren onder verschillende testpanels. Hierin zaten ook vleeseters; het vegan-worstenbroodje moet immers voor iedereen een smaakvol alternatief zijn."

Altijd op de hoogte blijven?