Bisschopsmolen start campagne voor slow food

Bisschopsmolen_Foto Bisschopsmolen

Foto: BIsschopsmolen

Kies voor slow food. Dat is de oproep van Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht. Mensen moeten kiezen voor voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten én het tempo van de natuur. Daarom loopt de komende weken een campagne over de meerwaarde van Slow Food.

Frank van Eerd is een broodkenner. Hij weet hoe granen zich gedragen en welke voedingswaarden ze hebben. Als eigenaar van de Bisschopsmolen en GrainLabs, een laboratorium voor granen, werkt hij samen met topsportorganisaties en universiteiten. Vraag hem waar je lichaam bij welke activiteit behoefte aan heeft, en hij weet het. Vraag hem welke stofjes verantwoordelijk zijn voor welk effect, en hij weet het ook. Gezonde voeding, en specifiek gezond brood, is al jaren zijn specialiteit.

Gezonde voeding

In deze tijd is die gezonde voeding belangrijker dan ooit. Uit een literatuurstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum, het VUMC en het Rotterdamse Erasmus UMC bleek eind 2020 dat obesitas, onderliggende ziekten en een ongezonde levensstijl het immuunsysteem aantasten, waardoor infectieziekten ernstiger kunnen verlopen. De onderzoekers houden een pleidooi voor een gezonde leefstijl, waarin gezonde voedingsmiddelen als groenten, fruit, peulvruchten, goede granen en vis een hoofdrol spelen.

Slow food

Bij de ontwikkeling van die gezonde voeding blijken de ingrediënten maar een deel van het verhaal. Het proces is minstens zo belangrijk. "Bij Slow Food broden wordt de rijstijd van het deeg door de natuurlijke desem verlengd", legt Frank uit. "Enzymen zetten de koolhydraten in de graankorrels rustig om in kleine suikermoleculen, die door gisten en bacteriën worden omgezet in koolzuurgas, warmte en smaak." Daardoor zijn er minder toevoegingen nodig en krijgen de natuurlijke ingrediënten de kans optimaal tot hun recht te komen.

Brood Bisschopsmolen

Zo bevat het ‘langzame’ brood van de Bisschopsmolen nauwelijks fytinezuur waardoor mineralen beter worden opgenomen. Ook is het beter verteerbaar, bevat het minder koolhydraten en ontstaan er melk- en azijnzuur: stoffen waarvan bekend is dat ze een positieve invloed hebben op de spijsvertering. "Écht brood past daarmee heel goed in een gezond dieet", vindt Frank. "Dat is in deze tijd, in een wereld die alsmaar sneller gaat, belangrijker dan ooit." 

Lees ook
Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Diverse media besteedden aandacht aan dit onderwerp. De Keuringsdienst van Waarde maakte een uitzending over meergranenbrood, Radar schreef op haar site een artikel met bovengenoemde kop. Welke broodsoort is nu wat?

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

‘We zijn jonge ondernemers met een passie voor het vak’

‘We zijn jonge ondernemers met een passie voor het vak’

Samen met zijn zus Vera startte Maarten ten Brinke (26) ruim vijf jaar geleden zijn eigen bakkerij in het centrum van Ommen. Broer en zus leerden het bakkersvak van hun vader, maar toch is hun zaak Sis & Bro Bakery gebaseerd op een heel ander concept, met coffee-to-go en desembroden. “We wilden elkaar niet in de weg zitten.”