De Bisschopsmolen opent pop-up bakkerij

20 mei 2016

MAASTRICHT – Bakkerij De Bisschopsmolen in Maastricht opent vrijdag 20 mei een pop-up bakkerij op de begane grond van het voormalige V&D pand in Maastricht. Daar blaast De Bisschopsmolen als eerste bakkerij in Nederland Le Marché weer nieuw leven in. In dezelfde ruimte wordt samen met diverse streekproducenten tevens een markt ingericht.

Terug

Voor Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen, voelt het alsof hij weer even terugkomt op de plek waar hij 20 jaar geleden de Le Marché-bakkerij heeft opgestart. Bij V&D en La Place werkte Van Eerd namelijk onder andere als foodmanager. Hij heeft er bijgedragen aan het opzetten van de biologische broodlijn en maakte er kennis met Kollenberger spelt. De bakkerijondernemer was destijds al positief verrast door de positieve reacties die hij ontving op de open en transparante wijze van communiceren over regionale producten. De klant bleek zelfs bereid iets meer te betalen voor een product van eigen bodem.

Unieke kans

“Ik had nooit kunnen bedenken ooit nog op deze plek als eigen ondernemer terug te komen”, zegt Van Eerd. “Samen met mijn team grijp ik deze unieke kans dan ook met beide handen aan. Ik kijk er enorm naar uit om samen met enthousiaste streekproducenten een succes te maken van deze locatie en veel bezoekers en passanten kennis te laten maken met onze smaakvolle streekproducten.”

Oven

De Bisschopsmolen bakt in een grote oven midden in het pand dagelijks diverse broden, vlaaien, worstenbroodjes, pan aceites (hartige broden) en pizza’s. Van Eerd: “Vanwege de beperkte bakruimte hebben we een selectie moeten maken uit ons rijke aanbod. Gelukkig is onze winkel op loopafstand. Daar kunnen de liefhebbers terecht voor het volledige assortiment”.

Bisschopsmolen-2-200x300Spelt

De Bisschopsmolen is de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. “Bij ons krijgt brood aandacht”, legt de speltbakker uit. “We nemen de tijd. En we nemen alleen met de beste ingrediënten genoegen. We gebruiken bij de Bisschopsmolen alleen maar natuurlijke grondstoffen die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Wat lekker is, hoeft namelijk niet van ver te komen.”

Vergeten granen

Hij vervolgt: “Dat neemt niet weg dat we uit nieuwsgierigheid ook aan de slag zijn gegaan met vergeten granen, zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Tarwe laten we links liggen. Daarvan weten we inmiddels dat je er niet verzadigd van raakt en het bovendien te weinig voedingsstoffen afgeeft. Van chemische hulpstoffen en onbegrijpelijke E-nummers moeten we al helemaal niets weten. Dat komt bij ons niet over de drempel, laat staan dat het in onze broden belandt. We kiezen bewust voor eenvoud. Maar dan wel in zo’n mix dat het onweerstaanbaar wordt.”

Topsporters

De Bisschopsmolen is al jaren vaste bakker van vele topsporters. Van Eerd daarover: “Zij dagen ons uit helemaal terug te gaan naar de eenvoud en essentie. Naar voeding zónder chemische toevoegingen. We zorgen voor het dagelijks brood van de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo. Bovendien maken we producten voor de voetbalclubs MVV en PSV, de Triatlon Bond, het High Performance Centre van Topsport Limburg en Sportcentrum Papendal. Ook de topatleten Eveline Ruijters en Ricardo Floris en golfprofessional Remco Zinken zijn vaste klant”, somt hij trots op.

Altijd op de hoogte blijven?