Beste speculaasbakkers van Nederland

25 september 2019

Op maandag 23 en dinsdag 24 september vonden de Beko Najaarsdagen plaats. Vast onderdeel tijdens dit event zijn de speculaaskeuringen. Bakery Café Kottier uit Breda, Bakkerij van de Mortel uit Someren en De Ambachterij uit Schoonrewoerd zijn de winnaars van 2019.

Bakkers konden drie soorten speculaas laten keuren: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Juryvoorzitter Frank van Sprang over de keuringen: “Er werden 275 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd: 102 speculaasjes zonder amandelen, 103 speculaasjes met amandelen en 70 stuks gevulde speculaas. Opmerkelijk is dat er dit jaar veel meer speculaasproducten beloond werden met een hoger cijfer dan een 7. Daaruit concluderen we dat de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker verbeterd is.”  Per categorie en per provincie zijn bakkers benoemd tot Provinciewinnaar van 2019.”

Landelijke winnaars
De drie bakkers met het hoogste cijfer van ingeleverde speculaasproducten per categorie mogen zich een jaar lang ‘De beste speculaasbakker van Nederland 2019’ noemen. De speculaasjes zonder amandelen van Bakery Café Kottier uit Breda werden als de beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen en dus mag Kottier een jaar lang communiceren dat hij de beste speculaasjes zonder amandelen van heel Nederland bakt. Kottier kreeg van de vakjury een 7,70 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,98 was.

De speculaasjes met amandelen van Bakkerij van de Mortel uit Someren werden als beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen en dus mag Van de Mortel een jaar communiceren dat hij de beste speculaasjes met amandelen van heel Nederland bakt. Van de Mortel kreeg van de vakjury een 7,85 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,45 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,15 was.

De gevulde speculaas van De Ambachterij uit Schoonrewoerd werd als beste van de provincie Utrecht beoordeeld. Daarmee behaalden zij ook het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas dus mag De Ambachterij een jaar communiceren dat zij de beste gevulde speculaas van Nederland bakt. De Ambachterij kreeg van de vakjury een 8,40 voor de gevulde speculaas en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,55 was

Feestdagen en demo’s
Het jaarlijkse event in het NBC Congresgebouw in Nieuwegein was dit jaar iets anders opgezet, zonder vaste looproutes, en in beide hallen een cateringplein. Er waren dit jaar ruim tachtig standhouders aanwezig, die met hun producten en presentaties bijna allemaal op de aankomende feestdagen inspeelden. Op verschillende plaatsen in de twee beurshallen waren er demonstraties, onder andere door Wietse Schiere, Niek van Waarde, Kris Huijsman en Michel Schroder van het BoulangerieTeam, door Carlo Midiri van het Nederlands Patisserieteam, en door door de Italiaanse ijsbereider Paolo Romano.

Altijd op de hoogte blijven?