Ben jij klaar voor zero-emissiezones?
ONDERNEMEN | Hoewel de Tweede Kamer pleit voor uitstel, gaan gemeenten vanaf 2025 toch zero-emissiezones invoeren. Dat heeft grote gevolgen voor ondernemers met die geen emissievrije bestelbus of bedrijfsauto hebben.
Bijna dertig gemeenten gaan tussen 2025 en 2030 zero-emissiezones invoeren. Dit betekent dat ondernemers bepaalde delen van de stad alleen nog maar in mogen met uitstootvrije bedrijfsauto's en vrachtwagens. Waar moeten ondernemers rekening mee houden? We geven advies hoe ondernemers dit aan kunnen pakken.
Een zero-emissiezone of ZE-zone is een afgebakend gebied in een stad of gemeente waar alleen nog maar emissievrije bedrijfsauto’s, vrachtwagen en bestelbussen mogen rijden. Dus elektrische- en waterstofvoertuigen. Veel gemeentes willen gaan vanaf 2025 zero-emissiezones invoeren om de luchtkwaliteit te verbeteren, de CO2-uitstoot te verminderen en de energietransitie te versnellen.
Zero-emissiezones vanaf 2025
De invoering betekent een grote strop voor ondernemers zoals de bakkers, slagers en vishandelaren. Zij moeten verplicht investeren in een elektrisch wagenpark omdat ze anders – zodra ze de zone binnenrijden – een boete krijgen. Niet voor niks pleitte de Tweede Kamer ervoor om de invoering uit te stellen naar 2029 zodat ondernemers meer tijd hebben om zich voor te bereiden op de invoer. Maar omdat gemeentes als Amsterdam en Rotterdam hun eigen plan trekken wijst alles erop dat de eerste gemeentes vanaf 2025 de zones in gaan voeren.
De volgende gemeentes gaan de zero-emissiezones invoeren: Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Schiphol, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. De meeste gemeentes starten in 2025 met de invoering, maar de startdata verschillen. Op de website Op weg naar Zes staat aangegeven waar en wanneer de zones komen.
Hoe pak je het aan?
Dit betekent dat ondernemers – als ze dit nog niet hebben gedaan – zich moeten gaan voorbereiden op deze maatregel. Hoe kunnen ze dat het beste doen? We geven vier adviezen over de aanpak.
1. Uitzoeken wetgeving
De eerste stap is informatie verzamelen, want de exacte regels en tijdlijnen verschillen per gemeente. Onderzoek welke voertuigen zijn toegestaan en welke voertuigen beperkingen hebben. De website Op weg naar Zes is een goede plaats om te beginnen met het onderzoek.
Let op: Voor schonere voertuigen geldt er een overgangsregeling die tot 1 januari 2030 ontheffingen biedt waarmee ondernemers tijdelijk met oudere voertuigen een zone kunnen binnenrijden. Dit geeft deze ondernemers meer tijd geven om hun wagenpark te vernieuwen.
2. Analyse bedrijfsactiviteiten
Zodra de ondernemer duidelijkheid heeft over de wetgeving is het belangrijk om een inventarisatie van het wagenpark en de huidige transport en leveringsroutes te maken. Breng in kaart welke wagens wel of niet voldoen aan de regels en welke wagens waar mogen komen. Het hoeft niet zo te zijn dat een ondernemer het hele wagenpark moet vervangen. Want: niet emissievrije voertuigen kunnen gewoon buiten de zones blijven rijden. En ondernemers die bijvoorbeeld al een elektrische wagen hebben kunnen nagaan of die ene wagen voldoende is voor de zero-emissiezones.
3. Wel of niet overstappen?
Daarna moet de ondernemer beslissen of hij gaat investeren in elektrische transportmiddelen of andere vormen van schone energie. Onderzoek ook lease- of huurmogelijkheden en kijk of er andere alternatieven zijn. Is bijvoorbeeld bezorging per fiets een optie of samenwerking met andere ondernemers? Bij overstappen naar elektrisch is het ook belangrijk om te controleren of er laadmogelijkheden in de buurt zijn en of het handig is om deze op het bedrijfsterrein te laten installeren.
4. Financiën
Overstappen naar elektrisch betekent een grote investering voor ondernemers. Maak daarom een kosten-batenanalyse. Bereken de lange-termijn voordelen, zoals lagere brandstof- en onderhoudskosten, tegenover de initiële investering. Onderzoek ook de eventuele subsidies en belastingvoordelen voor duurzame voertuigen en infrastructuur.
Let op: De SEBA-regeling (Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s) stopt in 2025. Ondernemers die hier nog gebruik van willen maken moeten dus voor eind 2024 actie ondernemen
Zero-emissiezones komen eraan
En tot slot, misschien wel het belangrijkste. Schuif dit niet voor je uit. 2025 lijkt misschien nog ver weg, maar de tijd vliegt. Dat weten we allemaal. En de zero-emissie komen eraan. Ook als de Tweede Kamer het toch nog voor elkaar krijgt om de gemeentes over te halen, scheelt dat slechts een paar jaar. Dus het is beter om een plan van aanpak klaar te hebben. Laat je goed informeren en blijf op de hoogte van technologische ontwikkelingen en veranderende wetgeving.