Belgische bakkerijen roepen op tot exportverbod tarwe

23 maart 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Verschillende industriële bakkerijen in België willen een verbod op de export van Europese tarwe buiten de Europese Unie. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. De bakkers vrezen een tekort aan bloem omdat landen buiten Europa hun grondstoffen nu ook bij hun leveranciers halen.  

Net als Nederlandse bakkers moeten Belgische bakkers die hun tarwe uit Rusland en Oekraïne haalden dat nu doen uit landen als Frankrijk en Duitsland. Daar stijgen de prijzen doordat ook niet-EU landen, zoals Turkije en Egypte, hun grondstoffen uit deze landen gaan importeren. Ook maken bakkers zich zorgen over de beschikbaarheid van het tarwe. Benoït De Ryck, CEO van de industriële bakkerij Thyssen, zegt in De Tijd: “De beschikbaarheid van tarwe was in de voorbije jaren al matig en nu is het hek helemaal van de dam door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert.”

Tijdelijke exportban

Ook La Loirraine, de grootste bakker van België, roept op tot een exportverbod. Woordvoerder Nele van Malderen: “Wij vragen onze regeringsleiders en de Europese Commissie om dringend te onderzoeken of er geen tijdelijke exportban op bepaalde strategische grondstoffen als tarwe moet komen.” Verschillende Europese lidstaten, zoals Hongarije, voerden al een exportverbod in vanwege de oorlog.

Beschikbaarheid monitoren

De Federatie van grote bakkerijen van België (FGBB) roept niet op tot een ban, maar vragen de beleidsmakers wel om de beschikbaarheid van tarwe te monitoren. “Mocht het mislopen, hoeft het niet per se te komen tot een exportverbod. Een beperking kan ook al volstaan”, zegt Kathou Wagemans van de FGBB.

Belgische tarwe

In België wordt zo’n 2 miljoen ton wintertarwe en 7.500 ton zomertarwe geteeld. Het merendeel van de tarwe wordt gebruikt als veevoedertarwe of voor de productie van zetmeel en biobrandstoffen. Ongeveer 10% van de Belgische tarwe wordt gebruikt als baktarwe.
(broodengezondheid.be)


Bron: De Tijd

Altijd op de hoogte blijven?