Belgisch brood bakken op Mars

                                                                          Foto: Pixabay

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project, een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro voor dit project.

Het project concentreert zich op de vraag hoe we op een duurzame manier voedsel kunnen produceren en draagt bij aan het leveren van een nutritioneel basisproduct voor veel regio’s over de hele wereld: brood. Het consortorium heeft net een subsidie van 4,5 miljoen euro ontvangen van de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), wat leidt tot een totaal budget van meer dan 6,3 miljoen euro.

Plantenteelt in containers

Vier aaneengesloten containers worden binnenkort geïnstalleerd in het hoofdkantoor van Puratos in Groot-Bijgaarden. Vanaf buitenaf lijken ze normaal, maar vanaf 1 januari 2020 gaan onderzoekers aan de slag in het gesloten, ecologische plantenteeltsysteem en de bakkerij. Wat ze ontdekken kan een grote impact hebben op onze voedselproductie op aarde en op Mars wanneer de eerste bemande missies gelanceerd worden. De keuze voor brood komt omdat het voor ieder van ons voedzaam is en daarom een nuttig basisvoedsel voor ruimtemissies. Toch is dit makkelijker gedacht dan gedaan. Het milieu op Mars is namelijk anders dan op aarde; het gebrek aan atmosfeer, lage temperaturen en stofstormen bieden niet de juiste omstandigheden voor de groei van gewassen.

De containers zijn hiervoor de oplossing. Dit omdat het klimaatsysteem in de containers aangepast kan worden om zo het gewenste resultaat te behalen. Filip Arnaut, Upstream R&D-directeur bij Puratos, vertelt over het project: “Met dit consortium brengen we verschillende kennisdomeinen en Belgische expertise samen om een cruciale vraag te beantwoorden: hoe kunnen we de voedingswaarde, de duurzaamheid en het efficiënt gebruik van energie verder verbeteren om voedsel – in dit geval brood, één van onze belangrijkste specialiteiten – niet alleen nu maar ook in de toekomst in meer uitdagende omgevingen te produceren.”

Naast het gewasonderzoek zal het consortium ook andere aspecten bestuderen die een rol spelen bij de hele voedselproductiecyclus, zoals gebruik en recycling van grondstoffen, monitoring van het microbiële klimaat, invloed van straling en bestuiving door middel van geautomatiseerde drones.

 

Lees ook
Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Dossche Mills Meneba gaat de bakker nog meer ondersteunen

Precies een jaar geleden vertelde Kristof Dossche over de plannen met Dossche Mills Meneba. Het smeden van één bedrijf met drie productielocaties verliep afgelopen jaar naar wens. Inmiddels is de blik weer meer op de toekomst gericht. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ambachtelijke bakker zich kan onderscheiden.”

Bakkers en slagers komen bijeen op Bibac Plus

Bakkers en slagers komen bijeen op Bibac Plus

Antwerpen Expo staat van 22 tot en met 25 september in het teken van Bibac Plus 2019. Deze vakbeurs voor bakkers, slagers en traiteurs biedt een overzicht van de nieuwste producten en diensten. Daarnaast zijn er veel proeverijen, demonstraties en wedstrijden.

Barry Callebaut bouwt grootste chocolademagazijn in België

Barry Callebaut bouwt grootste chocolademagazijn in België

Barry Callebaut bouwt een nieuw Global Distribution Centre in het Belgische Lokeren. Dit chocolademagazijn krijgt een oppervlakte van meer dan 60.000 m² en zal energieneutraal opereren. Het nieuwe magazijn moet in de loop van 2021 gereed zijn.  De kleine magazijnen in de buurt van Aalst wil Callebaut gaan sluiten en alle logistieke activiteiten...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...