Beko OmzetBarometer: Hogere omzet in derde kwartaal 2021

2 november 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

Beko Advies publiceerde 2 november de nieuwe Beko OmzetBarometer met daarin de winkelomzetten van het eerste, tweede en derde kwartaal van 2021. Hieruit blijkt dat in het eerste kwartaal de omzet hoger was dan in 2020 en deze in het tweede sterk afvlakte. In het derde kwartaal  lag de omzet weer hoger dan vorig jaar.

Pasen viel dit jaar in het eerste kwartaal. Dit in combinatie met de effecten van de coronapandemie zorgde volgens de Beko OmzetBarometer ervoor dat de omzet in het eerste kwartaal fors hoger was dan in 2020. Pas in het tweede kwartaal van 2020 werd de invloed van corona in de omzetten zichtbaar. De stijging ten opzichte van 2020 vlakte in deze periode sterk af.

Hogere winkelomzet

Hoewel het beeld per week sterk kon wisselen werden over het algemeen omzetplussen genoteerd, al was dat sterk locatieafhankelijk. De omzetten in het derde kwartaal blijven gemiddeld op peil en liggen zelfs iets hoger dan in het tweede kwartaal. Het aantal kassabonnen ligt wel lager ten opzichte van voorgaande perioden. Het is met name de hoogte van de gemiddelde besteding die maakt dat de omzet gemiddeld ook in het derde kwartaal hoger ligt dan vorig jaar.

Cumulatief ligt de omzet van de meeste winkels nog steeds boven 2020, Beko Advies ziet ook dat de omzet in de wat grotere winkelcentra/stadscentra maar langzaam terugkeert. De gemiddelde besteding blijft liggen op rond € 8. In 2019 bedroeg deze nog € 7,38. Een stijging van ruim 8 procent, hetgeen meer is dan de inflatie.

Prijsverhoging

"Gelet op sterk stijgende energieprijzen, stijgende prijzen van grondstoffen en materialen, verpakkingsmateriaal en oplopende loonkosten mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt zal eenieder zich, afhankelijk van de eigen situatie, moeten beraden of prijsverhogingen moeten worden doorgevoerd of niet", besluit Beko Advies.

De Beko OmzetBarometer is een initiatief van Beko Coöperatie. Meedoen is gratis. De Beko OmzetBarometer kunt u gebruiken op elk gewenst moment en op elke locatie. Simpel invoeren leidt tot waardevolle getallen en grafieken. Neem contact op met Beko Advies om u op te geven voor de Beko OmzetBarometer: tel. 088-20 23 200 of per mail info@beko-advies.nl.

Altijd op de hoogte blijven?